UPDATE 14.16 -
Preşedintele Unităţii Sindicatului Liber Metrou (USLM), Ion Rădoi, a declarat, vineri, la sediul Ministerului Transportului, că greva generală la metrou a fost suspendată până la o dată care va fi precizată în perioada următoare, ca urmare a "aprobării Memorandumului de către Guvernul României privind unităţile subvenţionate, precum şi a negocierilor ce se derulează la sediul Metrorex - Ministerul Transporturilor"
"Luni vor circula şi metroul şi mijloacele RATB. Greva a fost suspendată", a mai anunţat Ion Rădoi, la ieşirea de la negocierile de la Ministerul Transporturilor.Ştirea iniţială 13.50 Sindicaliştii de la METROREX şi RATB ameninţă cu grevă în zilele de luni şi marţi, între orele 4.00 şi 16.00, dacă nu li se vor soluţiona revendicările la negocierile ce ar urma să aibă loc în weekend cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor, a declarat Vasile Petrariu, lider sindical RATB, citat de
Mediafax.
"În acest moment, greva celor de la metrou este sigură dacă problemele nu vor fi soluţionate până luni, iar noi ne vom solidariza cu ei marţi, dacă nu sunt rezolvate revendicările", a spus Petrariu.
Potrivit liderului sindical RATB, angajaţii transportului public de suprafaţă din Capitală se solidarizează cu cei de la metrou "pentru a-i ajuta pe aceştia", dar şi pentru că în două luni va expira şi contractul colectiv de muncă al lor şi vor, prin această formă de protest, să tragă un semnal de alarmă faţă de factorii responsabili.
În 26 septembrie, preşedintele Unităţii Sindicatului Liber Metrou (USLM), Ion Rădoi, anunţa că greva generală la metrou şi RATB, anunţată iniţial pentru 30 septembrie, a fost amânată pentru luni, 14 octombrie, pentru a putea continua negocierile cu echipa guvernamentală.
"Ca urmare a negocierilor începute pe data de 18 septembrie, între reprezentanţii Federaţiei din Trasporturi, Transloc şi Servicii Publice 'ATU - România' şi echipa guvernamentală, dar în primul rând din respect pentru cei peste 700.000 de călători care folosesc zi de zi metroul bucureştean, greva propriu-zisă de la metrou anunţată pentru data de 30 septembrie 2013 se va amâna până pe data de 14 octombrie 2013. În acest timp negocierile vor continua şi sperăm că se vor găsi şi soluţii", a spus Rădoi, citat într-un comunicat de presă.
Liderul sindical a precizat atunci că şi greva de solidaritate de la RATB a fost amânată tot până în 14 octombrie.
Sindicaliştii Metrorex l-au abordat pe premierul Victor Ponta, în 25 septembrie, pe şantierul Magistralei 5, şi i-au solicitat să îi primească la Guvern pentru a discuta despre indexarea salariilor, spunându-i că nu dispune de toate datele şi că îi vor prezenta ei situaţia corectă.
Ponta a arătat că declanşarea grevei la metrou nu ar fi un gest corect şi de bun-simţ, în condiţiile în care Metrorex beneficiază de subvenţii de la buget, respectiv din încasările strânse de la toţi românii, nu doar de la bucureşteni.
În 17 septembrie, angajaţii de la metrou au fost în grevă de avertisment, activitatea fiind oprită între orele 4.00 şi 6.00.
La o zi după greva de avertisment de la metrou, peste 3.000 de sindicalişti au participat la un miting la sediul Guvernului şi la un marş până în Piaţa Constituţiei.