Ana Iorga a recapitulat şi a explicat ce greşeli a făcut ieri prim-ministrul Ludovic Orban.
''Prima greşeală gravă: premierul nu pune PE înainte de relativul CARE la acuzativ. Adică spune: vizita care o efectuez, în loc de vizita PE CARE o efectuez. Ratează apoi PE-ul, din nou, peste alte câteva minute.
"Principalul punct al vizitei oficiale CARE o efectuez în Franţa.", a spus premierul. Si apoi din nou: "Efectele măsurilor CARE deja le-am luat." Să vedem varianta corectă, deşi cred că ştiţi pe dinafară, doar vorbim despre asta la Pe cuvânt de vreo 5 ani, de când există rubrica.
Corect este: principalul punct al vizitei PE care o efectuez. Si: efectele măsurilor PE care deja le-am luat. Pronumele relativ care se referă la vizită şi măsuri este în acuzativ, este complement direct, si trebuie să apară precedat de PE. E simplu: Băiatul care citeste versus Băiatul pe care îl cunosc. Simplu.
"Ca şi" este următoarea problemă în discursul premierului. Ca şi prim-ministru, ca şi cauză, a spus premierul. Acest CA al calităţii nu trebuie să fie urmat de ŞI. Este un mijloc artificial de evitare a cacofoniei, care s-a extins si in contexte in care nici macar nu avem o cacofonie la orizont.
Să vedem ce a spus Ludovic Orban si corectăm împreună.
"Ca şi prim-ministru", "ca şi cauză a infectării". Nu trebuie să apară acel CA ŞI aici. CA ŞI e corect numai în structuri comparative: El e la fel de pasionat de sport ca şi tine. Locuieşte, ca şi tine, la bloc. În afara contextelor de acest tip, CA ŞI trebuie evitat.
Nu spunem: ca şi prim-ministru", spunem simplu: ca prim-ministru, în calitate de prim-ministru. Greşeala a pornit, vă spuneam, de la intenţia de evitare a cacofoniei, nu e cazul aici, dar avem o grămadă de situaţii: ca cadou, ca coleg, ca cauză, iată. Aceasta din urmă este exact situaţia în care premierul a simţit nevoia să spună ca şi: "pe primul loc ca şi cauză a infectării". Aici trebuia reformulat: prima cauză a infectărilor, pe primul loc în ceea ce priveşte cauza infectărilor.
N-am mai vorbit de mult despre discursul politicienilor si poate ar trebui să o facem mai des. Discursul lui Ludovic Orban e de ieri, îl auzeam în direct chiar aici, la Previziuni, eram împreună la ora 9 şi m-am gândit că ar fi util să vorbim despre asta.
Sunt două grreseli pe care sper să le îndrepte curand, poate îi transmite cineva. Vă rog să-mi scrieti daca ati mai sesizat si alte stângăcii in discursul politicienilor, nu ador să arat cu degetul, dar poate ne e util tuturor să analizăm lucrurile în direct'', a spus Ana Iorga.