În perioada posturilor, românii nu renunţă întru totul la produsele lactate, dar optează pentru alternativele vegetale ale acestora.
Astfel, în perioada posturilor, vânzările pe segmentul de înlocuitori vegetali pentru lactate creşte cu până la 150%, conform Unicorn Naturals, însă interesul românilor faţă de aceste băuturi este destul de crescut şi în celelalte luni din an.
Când vine vorba de alegerea unui înlocuitor sănătos pentru lactate, lucrurile nu sunt totuşi atât de simple precum par. Deşi, de cele mai multe ori, gustul celor mai multe dintre alternativele vegetale pentru lapte este foarte bun, nu toate opţiunile care se găsesc la raft sunt şi sănătoase.
Astfel, atunci când alegem un substitut vegetal pentru lactate, trebuie să fim extrem de atenţi la ingredientele de pe eticheta produsului. Nu de puţine ori se întâmplă ca lactatele vegetale să nu fie benefice pentru organismul nostru, mai ales cele care conţin o cantitate mare de zahăr, arome artificiale, agenţi de îngroşare sau conservanţi periculoşi. De exemplu, un brand popular de lapte de soia de la noi conţine 19 grame de zahăr pe porţie, ceea ce este o cantitate ameţitoare dacă ne gândim că este echivalentul a 5 linguriţe de zahăr.