O parte din poziţiile short ale miliardarului George Soros au fost publicate zilele trecute pe pagina de Internet a Autorităţii de reglementare a pieţelor financiare din Olanda (AFM). Regulile introduse după criza din 2008 pe pieţele financiare europene obligă fondurile speculative să îşi anunţe poziţiile short, care reprezintă de fapt un pariu că acţiunile unei companii vor scădea, către organismele de reglementare. Dar numai poziţiile mai mari de 0,5% din acţiunile unei companii pot fi făcute publice, potrivit Agerpres.
Purtătorul de cuvânt al AFM, Ward Snijders, a precizat că din cauza unei erori umane au fost publicate informaţii referitoare la poziţii short cuprinse "între 0,2% şi 0,5%" din acţiunile la companiile shortate.
Informatia fusese difuzata, anterior, de cotidianul Financial Times, care a anuntat ca o parte din poziţiile short ale lui George Soros, inclusiv pariuri împotriva unor bănci olandeze precum ING Groep NV, au aparut marţi seara, pentru o scurtă perioadă, pe pagina electronica a Autorităţii de reglementare a pieţelor financiare din Olanda.
De regula, fondurile speculative nu divulga detaliile privind tranzacţiile lor short. Unele fonduri păstrează în mod intenţionat poziţiile sub pragul de 0,5% pentru a nu fi nevoite sa dezvaluie respectivele informatii ce pot influenţa piaţa. De exemplu, în iunie anul trecut, acţiunile Deutsche Bank AG au pierdut 14% după ce s-a aflat că Soros a pariat că aceste titluri vor scădea după ce Marea Britanie va vota în favoarea ieşirii din UE. Pe de altă parte, luna aceasta Wall Street Journal a informat că Soros a pierdut un miliard de dolari după ce a pariat împotriva pieţei după câştigarea alegerilor prezidenţiale din SUA de către Donald Trump.
Soros, a cărui avere este estimată la 25,2 miliarde de dolari, este renumit pentru că în 1992 a făcut profit de un miliard de lire de pe urma pariurilor pe lira sterlină.