După celebrul "succesuri", pluralul făcut celebru de Elena Băsescu, premierul României a lansat de această dată nouă formă de plural.
La unele neutre, ezităm între două variante de plural, terminate în -e şi în -uri. Florin Cîţu a spus că a scris "esee". Eseu, esee. Ca la curcubeu, curcubeie.
A povestit Florin Cîţu într-un interviu cu Mihai Morar că a scris "esee". La unele neutre, chiar ţi-e greu să spui repede care e pluralul corect, realmente, sună bine şi în -e, şi în -uri, a explicat Ana Iorga, joi, la rubrica Pe cuvânt, de la Antena 3. Totuşi, parcă nu zice nimeni esee.
Forma corectă este: eseuri. Dacă ne uităm în DOOM, găsim eseu, eseuri. Deci pluralul este în -uri. "Asta e, mai învaţă şi premierul un pic de gramatică, dar mai facem şi noi o recapitulare", spune Ana Iorga.
E corect eseuri, dar succesuri e greşit. Tot un substantiv neutru. Pluralul corect este: succese. Norma este o decizie luată de lingvişti, în functie de mulţi factori importanţi, dar este până la urma o convenţie, totuşi.
Foarte greu ne este şi când vrem mai multe... eclere sau ecleruri? Toată lumea spune eclere, dar pluralul corect este ecleruri. De ce nu eclere, vă puteţi întreba? E o convenţie.
Uneori, lucurile sunt greu de tranşat şi avem două variante de plural acceptate. Cum se întâmplă la debuşeu: debuşee şi debuşeuri.