Potrivit unei investigații realizate de organizația de mediu Greenpeace, producătorii care fabrică unele dintre cele mai apreciate produse IKEA se aprovizionează cu lemn din ultimele păduri seculare rămase în Europa, din Carpații României, inclusiv din ariile protejate Natura 2000.
Mai exact, șapte producători ”au legătură cu distrugerea pădurilor cu mare valoare de conservare din Carpații românești”, transmit reprezentanții organizației.
”IKEA se aprovizionează cu lemn provenit din ultimele păduri naturale ale Carpaţilor româneşti, incluzând păduri din situri protejate Natura 2000, conform raportului.
O nouă investigaţie Greenpeace publicată astăzi dezvăluie cum şapte producători ai produselor populare IKEA, precum umeraşele Bumerang, scaunele Ingolf, patul pentru bebeluşi şi cadrul de pat pentru copii Sniglar sunt legate de distrugerea pădurilor cu o mare valoare de conservare.
Cel puţin 30 de tipuri de astfel de produse ale acestor producători au fost găsite în magazine IKEA din 13 ţări: Austria, Belgia, Cehia, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Israel, Marea Britanie, Polonia, România şi Suedia. Greenpeace solicită IKEA să devină parte din soluţie, în loc să participe activ înrăutăţind criza climatică şi a biodiversităţii”, se precizează într-un comunicat al organizaţiei, notează Agerpres.
De asemenea, organizația susține că autoritățile române nu au luat măsuri pentru ca pădurile să fie recunoscute și supuse unei portecții stricte.
”Am descoperit mai mulţi producători de mobilier care se aprovizionează cu lemn din păduri naturale de peste 140 ani. Aceşti parteneri IKEA produc bunuri care pot fi găsite în toată Europa, în magazinele IKEA.
Pentru această distrugere, dăm vina pe autorităţile române, pentru că nu recunosc aceste păduri şi nu le supun unei protecţii stricte, dar vedem şi o mare parte a responsabilităţii IKEA, să facă mai mult: trebuie să înceteze să accepte lemn din pădurile naturale; trebuie să rămână fideli promisiunii de sustenabilitate către clienţii lor”, a declarat Ciprian Găluşcă, Campaigner pentru păduri şi viaţă sălbatică Greenpeace CEE.
În urma acestor acuzații, IKEA a venit cu un drept la replică.
”Lemnul ilegal și practicile forestiere iresponsabile nu au niciun loc în lanțul valoric al IKEA. Investigăm imediat orice dovezi în acest sens. Dacă descoperim nereguli, luăm imediat măsuri, inclusiv prin încheierea relațiilor comerciale”, au transmis reprezentanții IKEA.