În pandemia de coronavirus, cel puţin la debutul ei, teama femeilor de virus era mai mare decât dorinţa de a avea un copil, spune medicii specialişti în fertilizare in vitro.
Teama de COVID, mai mare ca dorinţa de a avea un copil
"Pare că temerea a fost mai mare la început, apoi ne-am obişnuit cu ideea, am învăţat să trăim împreună cu virusul respectiv", a spus dr. Andreas Vythulkas, joi, la rubrica Sfat de sănătate, de la Antena 3.
În ce priveşte momentul apelării la un specialist, medicul spune că recomandă cuplurilor ca dacă după mai mult de un an de contact intim neprotejat nu obţin o sarcină, atunci să apeleze la medic.
Urmează apoi să facă analize, pentru a afla care este motivul pentru care nu se obţine sarcina, apoi vine un diagnostic. Etapa trei este tratamentul.
Pentru 35% din cuplurile infertile, soluţia e FIV. Există şi tratamente
"Mulţi se gândesc că dacă merg la medicul de fertilizare fac fertilizare şi este scump, dar există şi tratament medicamentos, în funcţie de caz.
Doar pentru 35% din cuplurile infertile, soluţia este fertilizarea in vitro", a explicat medicul Vythulkas.
În ce priveşte vaccinarea împotriva coronavirusului în cazul femeilor însărcinate, medicul spune că nu este interzis, ba chiar benefic, în funcţie de caz, însă fiecare pacientă trebuie să vorbească mai întâi cu medicul care îi urmăreşte sarcina.
"La pacientele mele gravide care s-au infectat, au făcut toate forme uşoare. Pare că gravidele sunt mai protejate faţă de celelalte femei", a constatat medicul.
Când e cazul ca gravidele să se vaccineze anti-COVID
"Eu, la pacientele mele care vor să intre într-o procedură, le spun să se vaccineze. Nu s-a spus că dacă se vaccinează să nu rămână apoi gravide. Aşa că pot să se vaccineze şi să rămână gravide.
Iar dacă e sarcină obţinută prin fertilizare in vitro sau pe cale naturală, mai puţin contează.
Dar trebuie evaluat fiecare caz în parte. Mai ales dacă e o gravidă care are şi alte probleme de sănătate, vine şi virusul, imunitatea e mai scăzută, atunci trebuie să se vaccineze, că e mult mai riscant să rămână neprotejată.
Recomandarea e ca toate gravidele care vor să se vaccineze să ceară un sfat de la medicul lor care le monitorizează sarcina. Apoi să ia o decizie", a sfătuit medicul Andreas Vythulkas.