Antena 3 CNN Actualitate Gramatica din lege salvează masteratul neacreditat. După Spiru, Cantemir lansează programe fără aviz

Gramatica din lege salvează masteratul neacreditat. După Spiru, Cantemir lansează programe fără aviz

Gramatica din lege salvează masteratul neacreditat. După Spiru, Cantemir lansează programe fără aviz
20 Iul 2009   •   08:55

Când legea nu te prea avantajează, te salvează gramatica. Universitatea Creştină ?Dimitrie Cantemir", din Bucureşti, a lansat 34 de programe de master fără să ceară niciun aviz legal. Rectorul spune că a analizat legea care permite universităţilor să-şi înfiinţeze programe de master şi că totul ar fi în regulă. Reprezentanţii Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, precum şi preşedintele comisiei prezidenţiale pentru Educaţie, declară că Universitatea nu va putea elibera diplome pentru masterat.

Conducerea Universităţii Creştine ?Dimitrie Cantemir" a înfiinţat cele 34 de masterate, în perioada martie-iunie 2008. Înscrierile au început să se facă în anul universitar 2008-2009, deşi programele nu aveau aviz legal. Rectorul Corina Dumitrescu a declarat ziariştilor de la Gândul că legea care permite înfiinţarea programelor de master prevede că evaluarea se poate face după ce masteratele au fost introduse pe piaţă. Cheia ar fi sintagma ?universitate acreditată, supusă periodic evaluării instituţionale?.

"În lege este vorba de un prezent continuu, pe analiza gramaticală morfologico-sintactică. Adică nu mă obligă să fi fost evaluat, se referă în general la evaluarea instituţională, adică eu pot fi evaluat şi după aceea. "Care se supun" înseamnă că se supun azi, mâine sau poimâine. Deci poate fi şi poimâine." a declarat rectorul universitaţii, pentru Gândul.

Vicepreşedintele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, Oprea Călin, susţine că Universitatea "Dimitrie Cantemir" nu a depus niciun dosar pentru masterat, deci programele sunt ilegale.

Şi preşedintele comisiei prezidenţiale pentru Educaţie, Mircea Miclea, susţine că universitatea nu avea dreptul să deschidă programe masterale, fără să facă dovada capacităţii instituţionale şi a competenţelor pe domeniu.

?Nu e vorba despre niciun prezent continuu. Pentru a putea să înfiinţeze masterate, universitatea trebuie să aibă evaluarea instituţională. Nu are evaluare instituţională şi nici nu şi-a acreditat programele, atunci e ilegal. Nu va putea emite diplome pentru masterat. Este o iluzie pentru studenţi, care fac masteratele degeaba" a spus acesta.

Universitatea Creştină ?Dimitrie Cantemir este cea de-a doua universitate privată din ţară ca cifră de şcolarizare.



Antena 3

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close