O grădiniţă din Sectorul 2 a fost amendată de Protecţia Consumatorului şi închisă temporar, după ce comisarii au descoperit obiecte de mobilier deteriorate, mucegai, insecte, mâncare depozitată incorect şi mizerie în spaţiul în care zeci de micuţi învaţă zilnic.
Miercuri, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a anunțat că reprezentanții Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Sector (CPCS) 2 au verificat grădiniţa administrată de SC Clubul Prâslea cel Voinic SRL din Sectorul 2 al Capitalei.
În urma controalelor, grădinița a fost amendată cu 25.000 de lei şi au fost oprite definitiv de la utilizare 11 kilograme de materii prime şi preparate culinare, precum şi medicamente neconforme.
Totodată, ANPC a decis oprirea temporară până la remedierea problemelor şi va face o propunere de închidere definitivă a unităţii.
„Astfel de situații sunt revoltătoare, iar operatorii economici care prestează astfel de servicii sunt de-a dreptul iresponsabili. Nici un părinte nu trebuie să trateze superficial alegerea unei locații în care își lasă copiii spre educare, peste zi, ci să le verifice cu foarte mare atenție, pentru a se asigura că, în aceste locuri, nu le este pusă în pericol sănătatea sau chiar viața, micuților” – Sebastian Hotca, președinte interimar al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.
Comisarii au descoperit obiecte de mobilier deteriorate, mucegai, insecte și mizerie
A fost solicitată şi prezenţa unei echipe de control din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti.
Printre neregulile descoperite de comisarii ANPC se numără:
- zone de acces cu gresie spartă și margini tăioase, cu mochetă depreciată, ruptă, cu balustrade rupte, cu margini tăioase
- pereți cu zone cu igrasie, mucegai;
- lipsa protecțiilor la balustrade;
- grupuri sanitare neigienizate, cu acumulări masive de mizerie, cu rugină și depuneri de calcar, cu scaune și plite neigienizate, depozitate în zona căzii;
- uși de acces în sălile de clasă deteriorate, cu tocuri lovite, rupte, cu geamuri sparte;
- săli de clasă neigienizate, fără plase de insecte la geamuri, cu pereți murdari, cu exfoliere;
- birouri deteriorate, cu margini rupte;
- plafoniere neigienizate, cu acumulare de praf și plase de păianjen, fără protecții din sticlă;
- scaune din sălile de curs murdare, rupte, cu șuruburi ieșite în profunzime;
- paturi rupte, depreciate, cu margini tăioase, cu lenjerie murdară, saltele din burete, rupte;
- utilizarea unor medicamente cu data durabilității minimale depășită;
- prezența unor insecte vii, în blocul alimentar;
- folosirea unor agregate de frig și aragaz murdare și depreciate;
- folosirea unor materii prime și a unor preparate fără date de identificare și caracterizare, din care să reiasă conformitatea acestora și din care să rezulte data limită de consum;
- folosirea unor ustensile de bucătărie neprofesionale;
- lipsa autorizării ISU și a registrelor de igienizare, dezinsecție, deratizare și mentenanță a echipamentelor utilizate.