Fundaţia Born Free notează în raportul pentru România că, din cele 33 de grădini zoologice recunoscute în ţara noastră, 12 sunt neautorizate, majoritatea dintre acestea deschise publicului, potrivit Agerpres.
Mai mult, acest lucru ar putea contraveni Directivei CE 22/1999 privind grădinile zoologice, care stabileşte regulile de instalare şi de funcţionare pentru astfel de spaţii, mai notează autorii studiului.
Datele cuprinse în studiu au fost colectate în octombrie 2009 de la zece grădini zoologice din România.
"Designul nesatisfăcător al cuştilor, slaba întreţinere a gardurilor, lipsa barierelor despărţitoare şi penuria de angajaţi disponibili la grădinile zoologice i-au pus deseori în pericol pe vizitatori sau i-au expus la boli. Unii vizitatori au putut cu uşurinţă să intre în contact direct cu specii periculoase, inclusiv urşi şi lei", atrage atenţia studiul realizat pe durata a trei ani.
În plus, subliniază autorii cercetării, "multe dintre cuşti nu sunt igienice şi pot reprezenta un risc pentru sănătatea şi bunăstarea animalelor". "În medie, patru din cinci cuşti nu oferă animalelor oportunitatea de a-şi dezvolta comportamentul sau activitatea prin intermediul a diverse obiecte, în principal jucării sau dispozitive de hrănit", relevă raportul.
ONG atenţionează că grădinile zoologice din România au o contribuţie minimă la conservarea biodiversităţii, iar angajamentul acestora faţă de educarea şi informarea publicului este extrem de slab.
Cele 10 grădini zoologice evaluate sunt: Bârlad, Brăila, Băneasa (Bucureşti), Acvariul din Constanţa, Exotic Bird House din Constanţa, Delfinariul din Constanţa, Minirezervaţia din Constanţa, Gârbovele (Galaţi), Oneşti şi Bucov (Ploieşti).
Din 2005, toate grădinile zoologice din statele membre ale UE trebuie să îndeplinească cerinţele de bază ale Directivei CE 22/1999 şi să implementeze o serie de măsuri pentru a conserva biodiversitatea, pentru a educa publicul şi pentru a păstra animalele în condiţii care respectă nevoile fiecărei specii.