Antena 3 CNN Actualitate Gorghiu, deputat PNL: Scăderea vârstei de vot la 16 ani ar stimula interesul adulţilor faţă de politică

Gorghiu, deputat PNL: Scăderea vârstei de vot la 16 ani ar stimula interesul adulţilor faţă de politică

1 minut de citit Publicat la 13:41 20 Noi 2013 Modificat la 13:41 20 Noi 2013
Gorghiu, deputat PNL: Scăderea vârstei de vot la 16 ani ar stimula interesul adulţilor faţă de politică
Foto: Agerpres
Scăderea vârstei de vot la 16 ani ar stimula interesul adulţilor faţă de politică, a declarat, miercuri, deputatul PNL Alina Gorghiu, la conferinţa  "Legislaţia electorală unitară - o necesitate a societăţii moderne", organizată de AEP şi Asociaţia "O Şansă pentru Viitor", informează Mediafax.
   
Alina Gorghiu a vorbit în cadrul dezbaterii despre propunerea sa privind reducerea vârstei de vot la 16 ani, amendament care în Comisia electorală a fost respins la diferenţă de un vot.
   
Deputatul PNL a argumentat că această reducere a vârstei de vot ar creşte atât interesul adulţilor, cât şi al tinerilor faţă de activitatea politică şi a dat ca exemplu studiile realizate în SUA cu ocazia programului "Kids Voting" şi a altor programe de gen, care au scos în evidenţă faptul că tinerii care au participat la aceste simulări de alegeri transmit din "entuziasmul" lor către părinţi, atitudine care are ca rezultat creşterea prezenţei adulţilor la vot. 
   
Potrivit Alinei Gorghiu, prin prezenţa la vot încă de la vârsta de 16 ani, tinerii îşi vor forma o conduită civică responsabilă în sensul participării în mod constant, pe întreg parcursul vieţii, la procesul electoral.
   
"Tinerii în vârstă de 16 ani, angajaţi cu contract de muncă, plătesc taxe, impozite şi contribuţii la sistemul de asistenţă socială şi cu toate acestea, nu au un cuvânt de spus în ceea ce priveşte cheltuirea banilor publici, deoarece nu au drept de vot", a mai declarat deputatul Gorghiu.
   
Ea a menţionat că tinerii de 16 ani au deja un bagaj de cunoştinţe care le permite să analizeze şi să aleagă între candidaţi, mai ales în condiţiile în care au în general mai mult timp liber decât adulţii şi pe cale de consecinţă au o mai mare posibilitate de a se documenta asupra candidaţilor pe care ar urma să îi aleagă.
   
Alina Gorghiu a mai spus că articolul 13 din Codul muncii prevede faptul că  capacitatea de muncă se dobândeşte la împlinirea de către o persoană a vârstei de 16 ani,astfel că, în consecinţă, începând cu vârsta de 16 ani, orice persoană se poate angaja, fără a fi necesar un acord din partea părinţilor sau a reprezentanţilor legali.
    

×
x close