Antena 3 CNN Actualitate Globurile de Crăciun, o afacere profitabilă şi pe timp de criză

Globurile de Crăciun, o afacere profitabilă şi pe timp de criză

Globurile de Crăciun, o afacere profitabilă şi pe timp de criză
23 Noi 2009   •   21:01

Fabrica de sărbători nu dă niciodată faliment. Vinde o singura luna pe an, dar are de lucru în toate celelalte 11. O fabrică din Cluj produce aproape un milion de globuri. Fiecare dintre acestea este atent confecţionat din sticlă, şi poate fi argintat, pictat cu scenete de poveste sau împodobit cu dantelă, cristale Swarowski sau paiete. Doar zece la sută din globuri rămân însă în magazinele din România, în timp ce 90% din produse merg în Italia, Austria şi Statele Unite. Comenzile pentru Crăciunul de anul acesta s-au făcut încă din iulie 2008.

Afacerea globurilor made in Cluj a început acum 15 ani. Soţii Turcu şi-au asigurat succesul pe piaţa Europeană şi Americană prin ineditul modelelor. Peste nouăzeci la sută din producţia fabricii merge la export. ?Cele mai deosebite şi mai frumoase sunt cele pictate clasic, cu scene de nativitate, Moş Crăciun, îngeraşi şi aşa mai departe. Sunt şi cele mai solicitate în Europa. Avem şi cristale Swarowski şi paiete. Tot ce poate închipui moda feminină care ne dă tonul?, spune Mihaela Turcu.

Modelele şi culorile folosite în fiecare an pentru globuri diferă în funcţie de tentinţele designerilor de haine. Anul acesta globurile tind să fie cât mai puţin pictate.

Brazii de crăciun ai italienilor, austriecilor şi americanilor vor fi ornaţi iarna aceasta cu steluţe şi îngeraşi făcuţi la Cluj. Puţini sunt românii dispuşi să dea zece lei pe un glob de sticlă pictat manual. Totuşi faţă de anul trecut numărul comenzilor a crescut şi nivelul încasărilor la fel.

Observator

×
Subiecte în articol: Crăciun
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close