Câteva zeci de locuitori ai comunei Frăteşti, judeţul Giurgiu, s-au adunat sâmbătă, în faţa căminului cultural din comună, pentru a protesta privind viitoarea amplasare a depozitului ecologic al judeţului Giurgiu, pe raza comunei lor. ?Hotărârea amplasării depozitului ecologic de deşeuri a fost luată în urmă cu aproximativ o lună de zile de Consiliul Local al comunei fără a fi cerută şi părerea populaţiei în acest sens?, spune unul din locuitorii comunei.
Oamenii spun că depozitul ecologic de deşeuri ar urma să fie amplasat la aproximativ doi kilometri de ultima casă din comună şi se tem că vor fi invadaţi de mirosuri. Totodată, ei susţin că în zona stabilită să fie amenajat depozitul de deşeuri este o pânză freatică bogată, care ar putea fi afectată de eventualele deversări de resturi de gunoaie.
În replică, conducerea Consiliului Judeţean Giurgiu spune că depozitul va fi unul ecologic, construit după norme ale Uniunii Europene, şi care nu va afecta pânza freatică sau populaţia comunei. Până la soluţionarea acestei situaţii, protestatarii au strâns aproximativ o mie de semnături împotriva acestui amplasament al depozitului de deşeuri, listă pe care vor să o înainteze la Guvern şi chiar la Uniunea Europeană.
Discuţiile legate de amplasarea depozitului ecologic al judeţului Giurgiu persistă de aproximativ doi ani de zile. Un alt amplasament stabilit pentru comuna Stăneşti a fost refuzat tot datorită protestelor cetăţenilor. Autorităţile judeţene vor să realizeze cât mai repede acest depozit ecologic, deoarece autorizaţia de funcţionare a gropii de gunoi a municipiului Giurgiu a expirat şi nici în judeţ nu mai există alte gropi de gunoi autorizate, gunoiul din municipiul Giurgiu fiind transportat în prezent la groapa de gunoi de la Glina, iar depozitul ecologic de deşeuri al judeţului se poate realiza din fonduri europene în urma câştigării unui proiect finanţat de Uniunea Europeană.
Agerpres