Situaţia din Ucraina e foarte periculoasă şi ar putea avea impact asupra României, a declarat, duminică, fostul ambasador al SUA în România, Mark Gitenstein, într-o emisiune televizată.
"Ca româno-american şi ca fost ambasador în România sunt, evident, profund îngrijorat de aceste chestiuni şi împărtăşesc multe dintre temerile exprimate de preşedintele dumneavostră, de prim-ministrul dumneavostră. şi de ministrul Afacerilor Externe. (...) Este o situaţie foarte periculoasă şi ar putea avea impact asupra României ", a spus Gitenstein despre situaţia din Ucraina, conform
Mediafax.
Întrebat dacă i se pare că siuaţia din Ucraina seamănă cu cea din Republica Moldova şi Transnistria, Gitensteins a răspuns : "Sunt de acord cu preşedintele Băsescu şi cred că e posibil, deşi sper să nu fie aşa, să ajungem să avem două conflicte în regiune, în Transnistria şi în Crimeea, ceea ce cred că ar fi tragic".
El a precizat că este esenţial efortul intens făcut de preşedintele Obama şi de secretarul de stat Kerry pentru a împiedica o asemenea situaţie.
"Nu mai vrem un alt conflict aici. Da. Cred că paralela e posibilă. Categoric ", a adăugat Gitenstein.
El a opinat că ceea ce s-a întâmplat în Ucraina nu s-ar putea întâmpla niciodată în România datorită schimbărilor în statul de drept.
"Poporul are putere aici. Cu cât poporul are mai multă putere, cu atât e mai puţin probabil ca mogulii să conducă ţara. Şi asta se întâmplă din ce în ce mai mult în România, pentru că daţi putere oamenilor obişnuiţi, graţie pieţei de capital, a respectării legii", a spus fostul diplomat, în prezent membru al Comitetului Reprezentanţilor din Fondul Proprietatea.
El a arătat că, în opinia sa, situaţia din Ucraina are efecte mai profunde asupra statului de drept în genere, dar şi asupra relaţiilor internaţionale şi a securităţii naţionale.
Gitenstein a menţionat că Federaţia Rusă a semnat un acord, în 1994, împreună cu alte puteri nucleare, angajându-se să respecte suveranitatea Ucrainei şi graniţele sale de atunci, cu condiţia ca Ucraina să renunţe la armele sale nucleare.
"Condiţia era foarte importantă, nu numai pentru SUA, China şi alte puteri nucleare, ci şi pentru Rusia, deoarece vecinătatea cu o putere nucleară era o mare ameninţare. Ei s-au angajat în acest contract, ceea ce era acest acord. Din punctul meu de vedere, de cetăţean, Rusia trebuie să-şi respecte angajamentele. Cred că şi România ar trebui să aibă aceeaşi opinie, cu siguranţă SUA şi aliaţii săi au această opinie", a spus Gitenstein.
Întrebat dacă, având în vedere situaţia explozivă Ucraina, SUA ar trebui să-şi întărească prezenţa în România în ceea ce priveşte politica de securitate şi militară, Gitenstein a răspuns : "SUA au deja o prezenţă foarte solidă, dar, după ce vom instala rachetele la baza militară din Deveselu, va deveni şi mai solidă".
"După cum sunt sigur că ştiţi, a sosit recent o mare navă americană, cred că e USS Truxtun, în Constanţa. Navele noastre militare vizitează regulat Constanţa, le veţi vedea şi mai des. Sunt sigur că ştiţi deja că la Kogălniceanu se desfăşoară o activitate foarte intensă, trupe care vin şi pleacă, în special soldaţi care părăsesc Afganistanul şi trec prin baza aeriană Mihail Kogălniceanu. Asta va continua... ", a adăugat Gitenstein.
El a spus că România este într-o poziţie foarte bună, ca aliat NATO, apreciind că România este un aliat NATO extrem de valoros.