Antena 3 CNN Actualitate Explicaţia neaşteptată pentru faptul că unii dintre cei vaccinaţi anti-COVID se infectează după rapel. Dr. Gindrovel Dumitra: "Beneficiile sunt imense"

Explicaţia neaşteptată pentru faptul că unii dintre cei vaccinaţi anti-COVID se infectează după rapel. Dr. Gindrovel Dumitra: "Beneficiile sunt imense"

Cazurile de infectare cu COVID după administrarea celei de-a doua doze de vaccin au produs îngrijorare în rândurile populaţiei şi au generat preocupări în comunitatea medicală.

Explicaţia neaşteptată pentru faptul că unii dintre cei vaccinaţi anti-COVID se infectează după rapel. Dr. Gindrovel Dumitra: "Beneficiile sunt imense"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    01 Feb 2021   •   13:30

Dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie, a explicat într-o intervenţie la Antena 3 de ce apar aceste cazuri şi care este semnificaţia lor, raportat la ansamblul populaţiei vaccinate.

Dr. Gindrovel Dumitra: Cei vaccinaţi care se infectează vor face o formă uşoară a bolii

"În cazul vaccinului Pfizer - BioNTech, imunitatea se obţine pe deplin la şapte zile după doza a doua de vaccin. Chiar şi în această situaţie, discutăm despre o eficacitate de 95%, aşadar 5% dintre persoanele vaccinate pot fi testate pozitiv şi pot dezvolta o formă uşoară a bolii.

Dar niciodată nu vor dezvolta o formă severă şi nu vor ajunge, Doamne fereşte, la deces.

Totuşi, beneficiul este maxim, pentru că 95 dintr-o sută de vaccinaţi nu vor dezvolta nici măcar simptome. Exemplele celor care s-au infectat după vaccinare constituie un argument în favoarea faptului că trebuie să purtăm mască în continuare.

Vom avea, fără discuţie, un impact asupra sănătăţii publice, adică o reducere a numărului de cazuri, aşa cum putem vedea în Israel (...)

Dr. Gindrovel Dumitra: A treia doză, una dintre ipotezele pe care le luăm în calcul

Reamintesc că în cazul persoanelor peste 65 de ani care au primit o doză, numărul de internări este cu 60% mai mic. Chiar dacă suntem vaccinaţi cu schema completă, trebuie să purtăm masca în continuare, cel puţin până ce nu vom mai avea o transmisie comunitară extinsă.

Până vom atinge imunitatea colectivă, va trebui să purtăm masca, să păstrăm distanţa şi să ne igienizăm mâinile folosind, eventual, un dezinfectant.

În acest moment nu ştim (dacă se va recurge la administrarea unei a treia doze). Este foarte posibil ca în viitor să avem o adaptare a schemelor de vaccinare.

Este una dintre ipotezele pe care le luăm în calcul.

Dr. Gindrovel Dumitra: Noua tulpină este şi mai contagioasă, şi mai periculoasă

Vorbim (referitor la noua versiune britanică de COVID, n.r.) de o mutaţie a tulpinii de bază care creşte contagiozitatea cu 60% dar şi gravitatea, însă într-un procentaj mult mai mic.

Este posibil ca şi în România, pe seama nerespectării regulilor, să apară un număr mai mare de cazuri. Depinde foarte mult dacă aceste reguli nespecifice vor fi respectate.

Să sperăm că nu vom ajunge la magnitudinea pe care o are epidemia acum în Marea Britanie", a spus coordonatorul Grupului de Vaccinologie.

×
Parteneri
x close