Dr. Gindrovel Dumitra: Este posibilă limitarea AstraZeneca la grupe de vârstă mai înaintate sau supendarea vaccinului
Medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, a spus la Antena 3 că este posibil ca, în urma concluziilor EMA, vaccinarea cu AstraZeneca să fie limitată la persoanele cu vârste mai înaintate sau chiar să fie complet suspendată.
"Am văzut în declaraţia lui Marco Cavaleri că încă nu este identificat mecanismul... Din ce vă pot spune că se discută în cercuri ştiinţifice, am văzut săptămâna trecută un articol publicat de un cercetător din Germania care spunea că este posibil să existe un mecanism asemănător trombocitopeniei provocate de heparină (o substanţă anticoagulantă, n.r.).
Pot să vă spun că această afecţiune nu prea are legătură nici cu accidentul vascular cerebral, nici cu infarctul miocardic. Este o afecţiune prin care apare scăderea numărului de trombocite prin mecanisme auto-imune.
Dr. Gindrovel Dumitra: Suspiciuni că administrarea de AstraZeneca are un efect similar heparinei
Practic, după administrarea de heparină, una dintre substanţele frecvent folosite în tratarea cheagurilor de sânge din cazurile de infarct sau de accident vascular, poată să apară într-un interval de 7 - 14 zile, poate chiar mai târziu, această trombocitopenie, care este indusă de anticorpi. În acest moment, nu este demonstrată - sau nu ştiu eu să fie - această relaţie de cauzalitate (cu vaccinul AstraZeneca, n.r.).
Este doar o suspiciune. Oricum ar fi, este clar că trebuie identificate lucrurile şi trebuie spuse pe nume, astfel încât deciziile pe care trebuie să le ia fiecare ţară să fie în acord cu concluziile.
(Este întrebat dacă trebuie suspendată vaccinarea AstraZeneca)
În acest moment, nu. Chiar dacă s-ar crea legătura cu vaccinul, trebuie să ne amintim că este vorba despre evenimente apărute la persoane tinere.
Deci, am putea să adoptăm şi noi atitudinea pe care o au celelalte state, adică să limităm administrarea la grupe populaţionale cu vârste mai înaintate, la care nu se raportează aceste cazuri.
Sau este foarte posibil, în cazul în care nu există o soluţie terapeutică pentru aceşti pacienţi şi nu putem preveni apariţia acestor tromboze, se poate lua în calcul suspendarea", a spus dr. Gindrovel Dumitra într-o intervenţie la Antena 3.
Dr. Valeriu Gheorghiţă: Aşteptăm de la EMA profilul de persoane pentru care nu va mai fi recomandat vaccinul AstraZeneca
"Suntem şi noi informaţi de şedinţa EMA, care nu este finalizată (şedinţa era în desfăşurare marţi după-amiază, n.r.). În urma şedinţei, vor fi transmise recomandări clare. Noi aşteptăm un profil pentru care nu va mai fi recomandat vaccinul", a transmis şeful campaniei de vaccinare anti-COVID.
Potrivit lui Gheorghiţă, România a primit 1.320.400 de doze AstraZeneca, din care au fost administrate 386.278 de doze, adică aproximativ 25% din totalul dozelor de vaccin anti-COVID administrate în România. Alte 5.669 doze au fost pierdute, a adăugat el.
Marco Cavaleri, Agenţia Europeană a Medicamentului: Există o legătură între vaccinarea cu AstraZeneca şi formarea cheagurilor de sânge
Există o legătură între vaccinarea cu AstraZeneca şi cheagurile de sânge care au ucis câteva zeci de persoane în Europa şi în Marea Britanie, a declarat, marţi, un oficial al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA).
Într-un interviu pentru publicaţia italiană Il Messaggero, Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul Agenţiei, a spus:
"În opinia mea, este evident că putem spune că este o legătură (a cheagurilor de sânge, n.r.) cu vaccinul, cu toate că nu este foarte clar ce a provocat o astfel de reacţie (..) Încercăm să obţinem un tablou complet despre ceea ce se întâmplă, să definim într-o manieră precisă acest sindrom provocat de vaccin."
Potrivit lui Cavaleri, legătura va fi confirmată oficial de EMA în orele următore.
Expertul EMA a adăugat că în rândul persoanelor tinere care au primit vaccinul a fost detectat un număr de cazuri de tromboză cerebrală - formarea de cheaguri de sânge în creier - peste aşteptări, prin comparaţie cu numărul de cazuri ale acestei afecţiuni la nivelul populaţiei generale.
Într-o declaraţie din 31 martie, EMA a insistat că beneficiile vaccinării cu AstraZeneca în prevenirea COVID 19 depăşesc riscul de efecte secundare în urma administrării acestui vaccin şi a recomandat utilizarea AstraZeneca în continuare.