Antena 3 CNN Actualitate Ghid pentru începători pentru gestionarea banilor

Ghid pentru începători pentru gestionarea banilor

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 12:35 15 Sep 2020 Modificat la 12:35 15 Sep 2020
o_1ei8h2fgk1k8t9rv1sijunq16f9b.jpg

Configurarea unui buget

Primul pas pe care trebuie să-l faci pentru a prelua controlul asupra finanțelor tale, este să faci un buget. Va fi nevoie de puțin efort, dar este o modalitate excelentă de verifica rapid banii pe care îi încasezi şi sumele pe care trebuie să le plăteşti. 

Configurarea unui buget te ajută:

  • să eviţi datoriile
  • să nu te lași surprins de cheltuieli neașteptate
  • să obţii un credit de la instituţii nebancare precum https://banksecrets.dk/
  • să fii acceptat pentru un credit ipotecar
  • să poţi identifica zonele în care poţi face economii
  • să poţi economisi pentru o vacanță, o mașină nouă sau orice altceva îţi doreşti

Pentru a configura corect un buget, trebuie să verifici câţi bani cheltui în fiecare lună pe facturi de utilităţi, întreţinere, asigurare, cadouri pentru prieteni şi familie, întreţinerea maşinii şi costurile pentru transportul public, timp liber, etc. O modalitate excelentă de a stabili un buget este să foloseşti un calculator pentru planificarea banilor.

Rambursarea împrumuturilor şi a cardurilor de credit

Dacă ai împrumuturi sau datorezi bani pe carduri de credit, este recomandabil să plăteşti mai întâi datoria care percepe cea mai mare rată a dobânzii. Exemplele includ:

Carduri de credit

Carduri de cumpărături, care percep în mod normal cele mai mari rate de dobândă

Împrumuturile personale de la bancă, care în mod normal percep o rată a dobânzii mai mică decât cardurile de credit sau un card de cumpărături

Deci, chiar dacă te concentrezi asupra achitării unei alte datorii, trebuie să plăteşti cel puțin suma minimă pentru orice card de credit sau împrumuturi.

Stabileşte un obiectiv de economii

Unora le este greu să se motiveze să economisească, dar de multe ori este mult mai ușor dacă îţi stabileşti un obiectiv. Primul pas este să faci economii de urgență - bani la care să apelezi numai în caz de urgență. 

Cea mai bună modalitate de a economisi, este să depui lunar bani într-un cont de economii. După ce ai acoperit fondul de urgență, poţi lua în considerare economisirea de bani pentru:

Cumpărarea unei mașini fără a face un împrumut la bancă

O vacanță fără să-ţi faci griji cu privire la facturi atunci când te întorci

Renovarea casei

Este ușor să te simți copleșit atunci când ai probleme financiare. Dar, dacă înveţi să gestionezi corect banii, nu te vei mai confrunta cu cheltuieli neaşteptate şi datorii în fiecare lună. Adesea, cea mai grea parte constă în respectarea bugetului şi achitarea la timp a datoriilor, pentru a evita dobânzile mari şi penalizările. Pe măsură ce economiile tale încep să crească, vei putea pune deoparte chiar şi bani pentru pensie. Este o modalitate excelentă de a te asigura că vei putea trăi mai confortabil mai târziu în viață.

×
Etichete: bani
x close