"Am primit de la Engie o notificare de „reînnoire ofertă gaze naturale”, din care rezultă că prețul final de furnizare gaze naturale va fi de 0.68582/kwh.
Oferta este valabilă din 1 iulie 2022 până în 31 martie 2023.
Deși, la birou, nu sunt în categoria consumatorilor casnici, notificarea ține să precizeze că, pentru consumatorii casnici, prețul este de 0,31 lei/kwh, adică la jumătate din cel oferit biroului. Desigur că, publicitar, Engie precizează că face totul, că e preocupată, că vrea numai binele clienților, plus o grămadă de bla-bla-uri de PR.
Însă, ceea ce mi-a atras atenția este precizarea că această plafonare aplicată consumatorilor casnici durează DOAR până în 31 martie 2023.
Ce se întâmplă după această dată?
În mod logic, dacă nu intervine o altă măsură de sprijin, facturile se vor re-alinia la prețul pieței, ceea ce ar putea însemna cel puțin o dublare a prețului (cam asta e diferența față de facturile impuse IMM-urilor azi)", scrie avocatul Gheorghe Piperea pe pagina sa de socializare.
Aveți grijă la aceste detalii
Reamintesc că facturile la utilități sunt titluri executorii împotriva consumatorilor. Pentru neplata acestora puteți fi executați silit imediat, fără proces, în baza unei simple încuviințări a executării.
Puteți chiar fi evacuați din locuința familială pentru o „simplă” factură la utilități. Dacă nu o vor face furnizorii, o vor face colectorii de creanțe sau asociațiile de proprietari/locatori, la presiunile vecinilor (încă) apți să își plătească facturile la utilități.
Ceea ce ni se întâmplă este din cauza plandemiei, a proastei concepții și a aplicării înainte de vreme a „afacerii verzi” (green deal) și a execrabilei guvernări prostocrate. Războiul de la granițe doar a amplificat efectele unui plan de sărăcire și înfometare a Europei, care datează din anii 2016-2017.
Nu ar fi rău ca Engie să ne țină la curent, totuși, cu procesul contra ANPC; această autoritate a Statului român a dispus, anul trecut, încetarea practicilor comerciale incorecte ale Engie la adresa consumatorilor, practici constând în emiterea de facturi triplate și în publicitatea deceptivă aferentă; ordinul de încetare a fost dispus în 15 septembrie 2021, a inclus o amendă modică și a introdus și sancțiunea complementară a suspendării activității până la corectarea facturilor și restituirea completă a plăților nedatorate efectuate de consumatori în baza acestor facturi; cu o celeritate demnă de cauze mai bune, Curtea de Apel București a dispus, a doua zi, suspendarea efectelor acestui ordin, până la definitiva soluționare a acțiunii în contencios administrativ; nimeni nu știe nimic despre acest proces, cel puțin, nu oficial.
*ca să vedeți egalitate de tratament - încuviințarea executării silite contra consumatorilor nu se emite, așa cum ar fi logic și conform legii, de un judecător, după o analiză realistă a cererii creditorului, ci de grefier, după un șablon utilizat pentru „degrevarea” (a se citi, lejeritatea judecătorilor)", a mai explicat avocatul Gheorghe Piperea.