Gheorghe Mencinicopschi, fost membru al PC, director general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti, a fost condamnat la şase ani de închisoare în dosarul "Telepatia".
Acesta a fost acuzat şi de abuz în serviciu contra intereselor publice, precum şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Gheorghe Mencinicopschi a răspuns invitaţiei Alesandrei Stoicescu, joi seară, la emisiunea "
100 de minute", unde a vorbit despre condamnarea sa.
Întrebat dacă fost influenţat mental pentru a face diferite lucruri, Gheorghe Mencinicopschi a spus că este evident că nu poate fi vorba de aşa ceva.
"
Aş sugera un lucru are trebuie reţinut de către mass-media. Se spune că s-au vândut terenuri şi clădiri. Nu este adevărat. S-au vândut acţiuni", a precizat Gheorghe Mencinicopschi, joi, la Antena 3.
"
Atunci când Institutul (Institutul de Cercetări Alimentare (ICA)-n.r.) a primit titlul de proprietate pentru 3, 2 hectare, nu 32 de hectare, aşa cum invocă mass-media, a primit şi exact valoarea lui, care a fost înscrisă în actele contabile. Dacă am fi făcut altfel, cu adevărat eram într-o gravă faptă penală", a spus reputatul profesor dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.
"
La orizontul acelor ani nu puteai să evaluezi decât strict după o anumită legislaţie. Nici măcar noi, Institutul, nu am făcut acele evaluări, ci am angajat firme acreditate din punct de vedere al competenţei lor în expertiză contabilă", a adăugat Mencinicopschi.
Fostul director al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) a mai spus că titul de proprietate şi valoarea terenului sunt înscrise în actele Agenţiei Domeniilor Statului.
"
Nu puteam să am vreo influenţă asupra cuiva(...). Chiar dacă noi, la Institut, am fi făcut nişte erori, când dosarul de privatizare a ajuns la Agenţia Domeniilor Statului, care era proprietarul Institutului, Agenţia a organizat licitaţia de vânzare a Institutului", a mai spus Gheorghe Mencinicopschi.
Profesorul dr. Gheorghe Mencinicopschi a declarat că nu a fost surprins de decizia instanţei.
"Eram pregătit pentru lucrul ăsta( condamnare-n.r.). Prima întrebare a procurorului, în 2007, a fost: "Domne, dar n-ai găsit alt partid? De ce te-ai înscris în partidul umanist?". Eu am rămas surprins, dar mi-ai dat seama că nu e vorba de un proces serios. Ştiam că privatizarea s-a făcut corect. În acelaşi timp s-au privatizat 40 de societăţi comerciale din portofoliul ADS, după aceeaşi procedură".
Gheorghe Mencinocopschi va ataca decizia de joi a Tribunalului Bucureşti prin care a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare.