România are capacitatea necesară pentru a elabora strategii complexe în materie de siguranţă naţională. Unele au fost prezentate ieri la o întâlnire care a avut loc la Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale. La eveniment au participat preşedintele instituţiei, fostul director SRI, George Maior, şi vicepremierul Gabriel Oprea.
Noul preşedinte al Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, George Maior, este de părere că ameninţările la adresa securităţii naţionale au devenit din ce în ce mai complexe. Aşa că se impune o abordare la fel de elaborată a măsurilor de prevenire.
"Vedeţi cu toţii, din punct de vedere extern ameninţările cu care ne confruntăm astăzi fie că vorbim de ameninţări de tip geopolitic la estul graniţelor României, fie că vorbim de ameninţări asimetrice - în ceea ce priveşte terorismul, fie că vorbim de ameninţarea nouă, extrem de sofisticată şi complicată - mă refer aici la ameninţarea cibernetică", a afirmat preşedintele Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale .
Vicepremierul Gabriel Oprea, membru fondator al Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, a subliniat contribuţia instituţiei care are ca principal obiectiv - promovarea pe plan naţional şi international a cercetarilor stiintifice din sistemul Apărării.
"Înfiinţarea Academiei a avut la bază necesitatea de a reuni într-un for ştiinţific cei mai buni specialişti din domeniul securităţii naţionale. De la aceştia - fie că vorbim de cei cu o vastă experienţă în domeniul operativ, fie specialiştii din domeniul academic - aşteptăm răspunsuri concrete la problematici din domeniul ştiinţelor militare, ordinii publice, siguranţei, informaţiilor, securităţii naţionale, care pot fi valorificate, în primul rând, din perspectivă operativă", a spus Gabriel Oprea.
Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale se află sub coordonarea ştiinţifică a Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii.