Antena 3 CNN Actualitate Istoria atentatelor în România | Generalul (r) Sorin Dunea, specialist în antiterorism: "Nu se poate face pact cu teroriștii"

Istoria atentatelor în România | Generalul (r) Sorin Dunea, specialist în antiterorism: "Nu se poate face pact cu teroriștii"

Radu Tudor
2 minute de citit Publicat la 23:30 30 Dec 2023 Modificat la 23:30 30 Dec 2023

În ce context a apărut USLA, această unitate de luptă antiteroristă, și care a fost evoluția amenințării teroriste până în momentul organizării primului atentat de pe teritoriu Românie?

"Apariția USLA care are ca și predecesor unitatea ARTA care se ocupa de antiterorism în cadrul departamentului de securitate al statului a apărut ca urmare a acțiunii teroriste desfășurate la Olimpiada de la München. 

Atunci, autoritățile germane au dat dovadă de foarte multă slăbiciune, s-au făcut multe greșeli. În urma acestor evenimente tragice, acel atentat a produs victime, și-au dat seama că trebuie constituită o autoritate care trebuie să combată antiterorismul pe teritoriu german și nu numai.

Astfel a luat naștere GSG9, iar din acest model a fost inspirat și unitatea specială de luptă antiteroristă. 

În anii '70, România și Ceaușescu dădeau dovadă de o oarecare deschidere pentru Occident. S-a realizat că ceea ce fac germani, fac foarte serios. Pe atunci existau niște schimburi de informații secrete. 

În decembrie 1977 s-a constituit unitatea cu componentă informativă care a fost încropită. Au fost aduși mai mulți ofițeri și astfel s-a încropit o unitatea informativă care a avut de parcurs un drum foarte dificil.

Ceea ce s-a constituit atunci, a fost excepțional de la început. Au fost încadrați o serie de sportivi, de luptători, s-au constituit echipe extraordinare, s-a mers puternic pe ideea de a crea o coeziune puternică", a declarat Sorin Dunea, general (r), specialist în antiterorism.

În 1984, România a fost cutremurată de un atentat la Hotel București. Care au fost aspectele necunoscute din parte celor care pretindeau a fi prieteni cu Nicolae Ceaușescu?

"Orice acțiune cu violență care este menită să răspândească teroare în rândul oamenilor, dacă nu este făcută cu scop politic, nu este terorism. Dispozitivul de la Direcția 5 și Securitatea Municipiului București, care aveau un sector important pentru protecția președintelui, era desfășurat pe Calea Victorie, la doar câțiva metri de locul atentatului. Iată că totuși s-a produs, în condițiile în care Ceaușescu le-a cerut de mai multe ori palestinienilor: Nu atentate în România! 

Nu se poate face pact cu teroriștii. Ceaușescu ar fi putut fi foarte aproape de acest imposibil pentru că el sprijinea palestinienii. De asemenea, avea legături cu Israelul", a mai precizat Sorin Dunea, general (r), specialist în antiterorism. 

Întrebat cum a fost posibil un atac terorist în România, Generalul a declarat că Ahmed Al-Hersh, capul acțiunii, a aflat că diplomatul merge la hotel, la piscină cu copii, o dată pe săptămână, în aceeași zi și s-a considerat a fi un moment bun pentru a acționa. 

Acesta a ridicat armamentul, s-a prezentat la Hotelul București, l-a împușcat în cap pe diplomat. După ce a constat că l-a omorât, s-a uitat în jur și a văzut un ofițer de poliție care l-a și reținut. Nu s-a împotrivit, a fost anchetat dar nu au fost oferite detalii despre motivul atacului terorist.

×
x close