Antena 3 CNN Actualitate Generalul Oprea explică decesele raportate cu întârziere la Suceava: O angajată s-a temut „că se interpretează”

Generalul Oprea explică decesele raportate cu întârziere la Suceava: O angajată s-a temut „că se interpretează”

3 minute de citit Publicat la 16:45 01 Mai 2020 Modificat la 16:45 01 Mai 2020
Generalul Oprea explică decesele raportate cu întârziere la Suceava: O angajată s-a temut „că se interpretează”
Sursa foto: hepta

Șase decese de la Spitalul din Suceava au fost raportate abia vineri de către Grupul de Comunicare Strategică, deși au avut loc în perioada 4 -15 aprilie.

Oprea susține că „disciplina în serviciu nu face parte din educația profesională a tuturor celor de la Spitalul Suceava". El a dat dispoziţie scrisă ca aceste lucruri să fie remediate şi raportate, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

„S-a dat dispoziție scris ca toate aceste lucruri să se remedieze și să fie raportate (înregistrarea persoanelor infectate și a deceselor - n.red.). Când am revenit și am verificat, o parte din ele nu fuseseră înregistrate în sistem. Doamna de acolo a zis că s-a temut să nu se interpreteze. 'Ce să se interpreteze, doamnă?' Sunt decese și trebuiau să fie introduse. Disciplina în serviciu nu face parte din educația profesională a tuturor de acolo. (...) Spuneau așa, cu seninătate, că au considerat că nu e cazul sau 'Da, le facem'. Dar de ce nu le-ați făcut? Cine și ce interes are să ascundă niște decese? Nu am fost în stare să le înțeleg determinarea sau cauzalitatea”, a declarat secretarul de stat Ionel Oprea, potrivit Mediafax.

„Am mers la condica de decese la Morgă şi nu corespundea cu numărul datelor din sistem. Atunci am constatat un număr 10 sau 11 foi de observaţie care nu fuseseră operate. Mi s-a spus că era vorba despre urgenţe care din UPU au urcat direct în Terapie unde au şi decedat în mai puţin de o zi”, a afirmat Ionel Oprea.

El spune că a este  „incredibil de dificil” și va fi „greu de stabilit pentru unele zile ce s-a întâmplat” la spitalul din Suceava.

“Au fost momente în care servicii întregi nu aveau niciun lucrător, pentru că erau bolnavi, sau plecaţi din serviciu, nu veneau. Am avut solicitare de lămuriri oficiale către Parchet şi i-am informat şi pe dânşii, şi am căutat acolo să fundamentăm starea de lucruri, şi nu am avut cum, pentru că nu am găsit documente, nu am găsit înscrisuri, nu am găsit pe nimeni care să spună, da, a fost atunci, îmi amintesc sau nu îmi amintesc. Cu toate că mi se pare incredibil. Nici date despre personalul care era îmbolnăvit, de exemplu, 20 sau 21, pe categorii, nu am găsit. Cu toate că l-am găsit în serviciu pe şeful Runos, acesta nu numai că nu a fost în stare să ne prezinte o situaţie clară, dar nici nu a vrut, a refuzat şi a plecat, şi-a dat demisia. A trebuit să aducem de la Spitalul Militar Sibiu pe şeful de personal de acolo şi în zece zile de abia am reuşit să clarificăm cine, unde este, în ce situaţie se află. A fost incredibil de dificil”, a spus secretarul de stat, precizând că va fi greu de stabilit pentru unele situaţii care a fost realitatea şi ce s-a întâmplat acolo.

El a mai explicat că cei de la Terapie Intensivă au omis să întocmească la timp unele documente medicale sau au crezut că este treaba celor de la Boli Infecţioase, dar aceştia nici nu ştiau de cazurile respective.

“Sunt multe lucruri pe care cu toate că am ceva experienţă nu am fost în stare să le înţeleg cauzalitatea. Ce a generat şi de ce. Foile de observaţie întotdeauna sunt înregistrate pe o secţie, în baza prevederilor legale Terapia Intensivă nu poate interna pacienţi şi contracta serviciile. Din această cauză, pacienţii aveau foile pe secţia de Infecţioae pentru că erau Covid. Dar colegii operează în Terapie pe fişe de terapie şi pur şi simplu fiind multe cazuri au omis să întocmească la timp documentele medicale sau au considerat că o să facă treaba asta cei de la Infecţioase, iar cei de la Infecţioase nici nu ştiau de caz, Am dat dispoziţie în scris ca fiecare să întocmească sau să transmită foaia eventual în scris încât documentele acestea să se întocmească la timp de către medicul care a preluat bolnavul indiferent pe ce secţia ar fi”, a mai spus Ionel Oprea.

×
x close