Campania electorală s-a transformat într-un război electoral, iar acum e importat să nu se ajungă la o fragmentare puternică a societății, care poate duce la antagonizare, a avertizat joi la Antena 3 CNN generalul în rezervă Virgil Bălăceanu.
"Suntem în fața unui fapt împlinit, pentru că nu am reușit să contracarăm aceste lucruri pe care le afăm acum prin desecretizarea documentelor CSAT. Suntem într-o campanie electorală care s-a transformat într-un război electoral", a declarat la Antena 3 CNN generalul în rezervă Virgil Bălăceanu.
El a subliniat că această etapă în care s-a ajuns este o componentă a unui război informațional hibrid pe care Rusia îl aplică în spațiul european și se pare și euroatlantic.
"Rămâne de văzut cum se pronunță instituțiile afectate de aceste informații, dar procesul electoral continuă. Momentul 8 decembrie e un moment important, cred că va fi un punct în care se va demonstra că poporul are o viziune echilibrată și rațională.
Nu trebuie să ne gândim doar la ziua de duminică, ci și la modul în care vom gestiona scenariile care pot rezulta în urma votului de duminică, nu aș vrea ca un război electoral să se transforme într-un război social.
Vorbim de un concept care a rămas deziderat și anume reziliența națională. E important ca informațiile primite pe timpul campaniei electorale să devină transparente, chiar acum în timpul foarte scurt rămas, aceste lucruri într-o analiză echilibrată să poată fi prezentate.
N-am învățat ce trebuia din războiul informațional pe care URSS l-a aplicat României în 1989, sunt similitudini", a declarat generalul în rezervă.
El a atras atenția că nici armata nu trebuie fragmentată, atât ca rezerviști, cât și ca cei în activitate.
Generalul Bălăceanu a făcut o comparație a cheltuielilor pentru apărare ale NATO - 1,3 trilioane de dolari, față de cele ale Rusiei - 130 miliarde de dolari, subliniind că Rusia nu are capacitatea să ducă un război cu NATO.
"NATO, fiind cu atât mai puternic, va păstra la distanță un posibil război cu Rusia, sau cu alte state sau grupări de state", a conchis generalul.
Departamentul de Stat al SUA a transmis, miercuri noaptea, un avertisment dur în legătură cu alegerile din România. SUA sunt îngrijorate că alegerile ar putea fi câștigate de un candidat pro-rus care a anunțat că nu va respecta angajamentele NATO și că va naționaliza companiile din țară. Departamentul de stat american amintește și de raportul CSAT privind implicarea Rusiei în alegeri și avertizează că Parteneriatul Strategic cu România este în pericol.