Antena 3 CNN Actualitate Generalul Cristian Barbu, despre avioanele rusești interceptate la Marea Neagră de NATO: ”Ar putea fi aeronave de luptă care vin în recunoaștere”

Generalul Cristian Barbu, despre avioanele rusești interceptate la Marea Neagră de NATO: ”Ar putea fi aeronave de luptă care vin în recunoaștere”

Adelina Miron
1 minut de citit Publicat la 18:46 29 Apr 2022 Modificat la 18:49 29 Apr 2022
general-cristian-barbu-avioane-rusesti-marea-neagra
Generalul Cristian Barbu, despre avioanele rusești interceptate la Marea Neagră de NATO Sursa foto: Antena 3

„Remarc faptul că serviciul de poliție aeriană a funcționat foarte bine. Aceste situații se repetă de ceva timp. În ultima perioadă sunt mai dese, dar au apărut și în urmă cu doi-trei ani, însă atunci nu se întrerupeau transponderele. Acum pentru că se produce acest lucru înseamnă că aeronavele care se apropie de spațiul nostru sunt în cu totul altă misiune decât cele pe care le precizează la un moment dat planul de zbor.

Înseamnă că sunt fie avioane care încearcă să facă observare, supraveghere de un anumit tip, adică pe Marea Neagră sau în spațiul aerian apropiat, fie sunt aeronave de luptă care vin în recunoaștere pe zona apropiată graniței noastre. Și într-un caz și în celălalt consider că această provocare ne pune și mai mult în alertă.”, a explicat Cristian Barbu în cadrul emisiunii Decisiv.

NATO a trimis avioane de luptă de mai multe ori în această săptămână pentru a intercepta avioane rusești în apropierea spațiului aerian al alianței. Interceptările au avut loc în Marea Baltică și în Marea Neagră, anunță CNN.

Avioanele de vânătoare NATO staționate atât în regiunea Mării Baltice, cât și în cea a Mării Negre, au acționat „de mai multe ori în ultimele patru zile" pentru a urmări și intercepta aeronave rusești în apropierea spațiului aerian al alianței, potrivit unei declarații postate de Comandamentul Aerian Aliat al NATO.

Radarele NATO au urmărit mai multe aeronave neidentificate deasupra Mării Baltice și a Mării Negre începând de marți. NATO a precizat că aeronavele rusești deseori „nu transmit un cod transponder care să indice poziția și altitudinea lor, nu depun un plan de zbor sau nu comunică".

În regiunea baltică, avioane de vânătoare din Polonia, Danemarca, Franța și Spania au fost folosite în diferite momente pentru a intercepta și identifica aeronavele care se apropiau. În regiunea Mării Negre, aeronave din România și Marea Britanie au fost utilizate pentru a merge după aeronave necunoscute care se apropiau de spațiul aerian aliat, se arată în comunicat.

NATO a precizat că avioanele rusești nu au intrat niciodată în spațiul aerian al alianței, iar „interceptările au fost efectuate într-un mod sigur și de rutină".

 

×
x close