Antena 3 CNN Actualitate Preţul gazelor naturale crește din nou. Un actor global în tranzacțiile energetice avertizează că ar putea urma pene de curent

Preţul gazelor naturale crește din nou. Un actor global în tranzacțiile energetice avertizează că ar putea urma pene de curent

Prețul gazelor naturale în Europa a crescut din nou, transmite presa internațională.

Yamal Europe
Preţul gazelor naturale crește din nou. Un actor global în tranzacțiile energetice avertizează că ar urma pene de curent Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Noi 2021   •   15:45

Fenomenul a fost semnalat miercuri, după ce Agenția Federală a Rețelelor din Germania (Bundesnetzagentur, BNetzA) a anunțat cu o zi înainte suspendarea procedurii de aprobare a Nord Stream 2, controversatul gazoduct între Rusia și Germania pe sub Marea Baltică.

Suspendarea a reaprins temerile privind necesarul de gaze al țărilor de pe continent în această iarnă.

"Calendarul pentru ca gazoductul să înceapă livrările pare mai îndelungat decât ne-am așteptat inițial. Posibil doar în februarie să funcționeze", apreciază analiștii de la Goldman Sachs.

Livrările scăzute ar putea aduce întreruperi de curent electric

Cotațiile de referința la gaze naturale pentru piața europeană au urcat cu aproape 8%, la 101,30 euro per MWh, cel mai ridicat nivel din 18 octombrie.

Guvernele europene încearcă să atenueze povara asupra consumatorilor și afacerilor prin măsuri care includ plafonarea prețurilor și subvenții.

Unul din cei mai mari traderi globali de energie, Trafigura, a avertizat că Europa s-ar putea confrunta cu pene de curent în această iarnă, din cauza livrărilor scăzute.

Prețul gazelor naturale a crescut săptămâna aceasta în Europa și pe seama reducerii exporturilor din Norvegia, din cauza lucrărilor de mentenanță la infrastructura sa de gaze.

Gazele rusești pentru Europa sunt livrate normal. Deocamdată

Livrările rusești prin gazoductul Yamal-Europe erau constante, miercuri, și se situau peste nivelul din weekend, conform datelor de pe site-ul operatorului de rețea Gascade.

Săptămâna trecută, Gazprom a informat că a început umplerea depozitelor sale europene, ceea ce a dus la scăderea prețului gazelor în regiune.

Analiștii spun însă că Moscova trebuie să facă mai mult pentru a atenua temerile în Europa și pentru ca prețul gazelor să scadă semnificativ.

O treime din gazele naturale consumate de Europa provine din Rusia.

Tarifele gazelor naturale au crescut cu peste 300% anul acesta, în timp ce Europa a început sezonul rece cu cele mai scăzute stocuri din peste un deceniu.

Foto: Stația-compresor a gazoductului Yamal Europe situată la Ciechanow, în Polonia

×
Subiecte în articol: gaze preturi Rusia Trafigura
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close