Cartierul de romi din Iveşti a răsunat de acordurile tarafului de duminică dimineaţă. Întreaga comunitate fierbea. Cei doi copii au fost îmbrăcaţi în mire şi mireasă şi puşi de părinţi în fruntea petrecerii.
Pentru a fi în centrul atenţiei, mireasa de opt ani a purtat o salbă imensă cu galbeni la gât şi o coroană cât capul. Aurul va ajunge, după nuntă, la socrii mari, potrivit tradiţiei. Fetiţa de opt ani era mai însă interesată să le arate prietenelor cum este îmbrăcată, decât de ginerică. Mirele, de şapte ani, îmbrăcat în costum alb se juca împreună cu un alt băieţel, când nu era împins în horă de părinţi.
Poliţiştii au părut mai interesaţi ca nunta să nu deranjeze vecinii decât de faptul că mirii sunt preşcolari. Căsătoria nu există oficial, în acte, este doar o înţelegere verbală între cele două familii.
"A fost sesizată Protecţia Copilului Galaţi pentru a face verificări, efectivele de ordine publică monitorizează", a declarat cms. Ştefan Cohoreanu, purtător de cuvânt IPJ Galaţi.
În comunitatea din Iveşti, nunţile între copii sunt un lucru obişnuit, iar arvunirea fetelor se face aproape de la naşterea copilelor. În numele unei tradiţii cotroversate, părinţii le impun de la vârste fragede cu cine să se căsătorească. Mai grav este că cele mai multe fetiţe din familiile de romi fac copii pe la 10-12 ani, renunţă la şcoală şi sclavagesc în casele socrilor.
Autoproclamatul bulibaşă al localităţii, Cezar Stănescu, nici nu vrea să audă de schimbarea tradiţiei şi de respectarea legii. Este acuzat de unii dintre părinţii din comunitate că primeşte bani pentru fiecare nuntă.