Antena 3 CNN Actualitate Gabriela Firea: S-au luat toate măsurile pentru repornirea căldurii în apartamentele bucureștenilor

Gabriela Firea: S-au luat toate măsurile pentru repornirea căldurii în apartamentele bucureștenilor

2 minute de citit Publicat la 13:25 19 Apr 2017 Modificat la 13:25 19 Apr 2017
o_1be2rpnsiqv1doh1q2i9nriq8.jpg
Foto: Facebook / Gabriela Firea

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat miercuri că s-au luat toate măsurile pentru repornirea căldurii în apartamentele bucureștenilor care sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire, iar până la ora 14,00 aceasta va fi resimțită în toate locuințele, scrie Agerpres.

"Astăzi, până în ora 14,00, avem toate garanțiile primite din partea conducerii RADET că în tot Bucureștiul se va resimți căldură în apartamente. De asemenea, presiunea și temperatura apei calde vor fi net superioare zilei de ieri. Doar procedura de repornire a sistemului, care a creat câteva avarii, a determinat ca în anumite cartiere apa caldă să fie călâie", a precizat Firea, la comandamentul convocat la sediul municipalității.

Ea a adăugat că au fost luate toate măsurile legale necesare pentru a reporni căldura în apartamentele care sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire.

"Prevederile legale permit repornirea sistemului doar după ce se înregistrează trei zile consecutiv temperaturi sub 10 grade Celsius. Noi abia oprisem sistemul centralizat de încălzire pentru că se înregistraseră, potrivit legii, trei zile consecutiv temperaturi de peste zece grade", a explicat Gabriela Firea.

Ea a menționat că legislația în domeniu este destul de greoaie și trebuie îmbunătățită în interesul cetățenilor.

"În acest scop am discutat chiar în această dimineață cu doamna viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale Sevil Shhaideh. În cursul zilei de astăzi îi vom transmite domniei sale o solicitare, o rugăminte de modificare a hotărârii de guvern care prevede practic aceste standarde, aceste condiții atât pentru oprirea sistemului centralizat de termoficare, cât și pentru repornirea sa", a informat primarul general.

La rândul său, Sorin Chiriță, administrator special al RADET, a afirmat că pornirea sistemului este destul de greoaie.

"Am pornit cele trei CET-uri — Sud, Vest și Grozăvești — și până s-a echilibrat sistemul a durat ceva. Începând cu ora 14,00, sistemul va fi echilibrat și vom putea să simțim căldura în toate apartamentele", a precizat Chiriță.

El a adăugat că există o hotărâre de guvern, 425/1994, care la art. 117 prevede obligativitatea pornirii încălzirii pentru populație în sistem centralizat dacă se înregistrează temperaturi sub 10 grade, timp de trei zile consecutiv, între orele 18,00 și 6,00. "La fel, să oprim sistemul de încălzire centralizat dacă avem temperaturi consecutive peste 10 grade între orele 18,00 și 6,00", a explicat Chiriță.

Potrivit acestuia, pe parcursul zilei de marți, a chestionat administratorii asociațiilor de proprietari sau de locatari și 15% dintre aceștia au dorit să se repornească sistemul de încălzire.

"Foarte multe apeluri telefonice și cereri adresate RADET-ului am avut, astfel că și legislația ne-a obligat, și cererile cetățenilor ne-au obligat să repornim sistemul de încălzire centralizată", a spus Chiriță.

El a menționat că asociațiile de proprietari sau de locatari care nu doresc să li se furnizeze agent termic pentru încălzire pot face solicitare scrisă către RADET, urmând ca pe site-ul instituției să fie publicată lista cu cei care nu doresc căldură.

Gabriela Firea a punctat că repornirea sau oprirea căldurii se face în baza unui contract al asociațiilor de proprietari cu RADET-ul și nu între această instituție și locatari.

"Se pune firesc întrebarea dacă președinții sau conducerile asociațiilor de proprietari i-au consultat pe toți cetățenii și fac apel la aceștia să-și îndeplinească obligațiile și să discute cu toți cetățenii, astfel încât mesajul către RADET să fie unul foarte clar și din partea celor mai mulți bucureșteni, să nu ia decizia doar președintele asociației de proprietari fără să-i consulte pe cetățeni. Trebuie spus foarte clar: contractul este între asociație și RADET și nu între fiecare familie și RADET. De aceea, RADET întreabă asociația de proprietari și nu fiecare persoană în parte", a explicat Firea.

×
x close