Antena 3 CNN Actualitate Gabriela Firea: ”Posibil să salveze 100 de vieți, omorând sigur 1.000! Anulați ordinul criminal!”

Gabriela Firea: ”Posibil să salveze 100 de vieți, omorând sigur 1.000! Anulați ordinul criminal!”

Laura Dinu
3 minute de citit Publicat la 11:53 07 Oct 2021 Modificat la 12:16 07 Oct 2021
Gabriela Firea: ”Posibil să salveze 100 de vieți, omorând sigur 1.000! Anulați ordinul criminal!”
Sursa foto: Hepta

”Posibil să salveze 100 de vieți, omorând sigur 1.000! Așa e doar la noi! Suntem unici în cinism! Au inima de piatră!

Există alte căi dovedite pentru salvarea celor 100. Anulați ordinul criminal!”, scrie Gabriela Firea pe o rețea socială. 

Posibil să salveze 100 de vieți, omorând sigur 1 000! Așa e doar la noi! Suntem unici în cinism! Au inima de piatră! Există alte căi dovedite pentru salvarea celor 100. Anulați ordinul criminal!

Publicată de Gabriela Firea pe Miercuri, 6 octombrie 2021

Raed Arafat: ”Managerii de spitale suspendă intervențiile medicale care nu sunt urgente”

Raed Arafat, subsecretar de stat la Ministerul de Interne, a anunțat că autoritățile au emis un ordin de 30 de zile, în care managerii spitalelor trebuie să suspende orice intervenție medicală care nu este urgentă, din cauza creșterii continue a cazurilor de COVID-19 în România.

”Presiunea este mare acum pe sistemul sanitar și cel de urgență. Cifrele continuă să crească, avem o cifră dublă față de luna trecută. Nu vedem tendința de plafonare sau de scădere.

Suntem nevoiți să emitem un ordin de 30 de zile care prevede că, începând cu data emiterii acestuia, managerii spitalelor publice cu paturi dispun măsuri de suspendare a internărilor pentru operații și tratamente care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate”, a declarat Raed Arafat.

Medicii care tratează fiecare pacient în parte vor decide dacă intervențiile pot fi amânate sau nu.

Acest ordin nu se aplică pentru femeile însărcinate, pacienților cu afecțiuni oncologice sau care necesită proceduri de dializă.

Medicii din spitalele în care se vor suspenda intervențiile care nu sunt urgente vor fi detașați pe secțiile COVID-19.

Avocatul Poporului: "Ar fi inadmisibil. Nu putem să forțăm oamenii să se ducă în sistemul privat de sănătate"

Avocatul Poporului, Renate Weber, atrage atenția asupra consecințelor dezastruoase pe care le-ar avea suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale asupra pacienților.

"Așa ceva ar fi inadmisibil. Noi am simțit că este momentul să atragem atenția asupra consecințelor pe care un astfel de ordin le-ar putea avea. Lucrul acesta cu neprimirea celorlalți bolnavi, alții decât cei de COVID, l-am trăit și anul trecut și credeam că am învățat destule din greșelile anului trecut că să nu le repetăm și anul acesta.", a spus Renate Weber, la Antena 3.

"Oamenii au dreptul să primească îngrijiri medicale în sistemul de stat. Nu putem să forțăm oamenii să se ducă în sistemul privat, nici nu ar avea posibilitățile financiare pentru așa ceva. Nu e normal. Oamenii contribuie la sistemul de asigurări de sănătate și au dreptul să fie îngrijiți în conformitate cu bolile pe care le au, chiar dacă unele nu sunt urgențe", a adăugat Avocatul Poporului.

Potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului, instituția s-a sesizat din oficiu în contextul declarațiilor șefului DSU, Raed Arafat, care a anunțat luni că, din cauza creșterii numărului cazurilor de COVID-19, managerii unităților sanitare publice cu paturi vor suspenda internările pentru operații şi pentru alte tratamente şi investigații care nu reprezintă urgențe, cu anumite excepții.

„Deși înțelegem situația epidemiologică gravă în care ne aflăm, atragem atenția că dreptul cetățenilor la asistență medicală în unitățile sanitare de stat nu poate fi îngrădit, neexistând pentru aceștia decât opțiunea efectuării actului medical în unități sanitare private. Astfel, situația de mai sus creează premisele discriminării acestei categorii de cetățeni, situație care, în opinia noastră, este de neacceptat”, se arată în comunicat.

 „Acest lucru este neconstituțional și nelegal, în măsura în care permite dispunerea unor măsuri de restrângere a exercițiului dreptului persoanelor de a beneficia de asistență medicală în unitățile sanitare de stat”. Conform Avocatului Poporului, restrângerea poate fi făcută numai prin lege.

Renate Weber reamintește că, încă din luna aprilie 2020, instituția a atras atenția asupra problemelor pe care le poate genera suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale.

Demersurile Avocatului Poporului au fost aduse la cunoștința ministrului interimar al Sănătății și șefului Departamentului pentru Situații de Urgență.

×
Etichete: Gabriela Firea
x close