Antena 3 CNN Actualitate Gabriela Firea, după audieri: „S-a încercat ca prefectul să fie scos țap ispășitor”

Gabriela Firea, după audieri: „S-a încercat ca prefectul să fie scos țap ispășitor”

o_1cmi623b5ftn1i6qiql17nf17a78.jpg
04 Sep 2018   •   14:43

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a fost audiată ca martor de către procurorii militari de la Parchetul General în dosarul privind protestul din 10 august.

„S-a încheiat audierea. Am fost citată în calitate de martor în dosarul care anchetează împrejurările privind ziua de 10 august. Am răspuns tuturor întrebărilor domnului procuror. Pot să vă spun doar la modul general că a fost vorba despre elemente care sunt în responsabilitatea Primăriei Capitalei și în special cele privind autorizarea adunării publice din data de 10 august, solicitarările care au fost depuse pentru autorizație, dacă au fost sau nu aprobate, dacă a existat un organizator care a asumat răspunderea legală pentru manifestarea din 10 august. Cam în această zonă au fost întrebările. 

Primarul General trebuie să respecte legea și noi nu avem atribuții militare, și anume să participăm cu astfel de intervenții sau să cunoaștem secrete de serviciu ale structurilor care sunt abilitate de lege să restabilească ordinea și liniștea publică”.  

Întrebată dacă crede că a fost justificată intervenția în forță a Jandarmeriei, Firea a spus că „acest lucru se va stabili acum de către procurori. Ar fi o greșeală din partea mea să mă antepronunț. Se va stabili, în urma anchetei, dacă intervenția a fost justificată, dacă a fost conformă, dacă au fost respectate toate elementele legale”. 

Credeți că prefectul ar putea deveni țapul ispășitor al intervenției în forța Jandarmeriei?

„Cred că s-a încercat ca prefectul să fie scos țap ispășitor, dar ancheta va releva faptul că nu are nicio vinovăție. E din punctul meu de vedere, sunt subiectivă. Nu avea cum să aibă acces doamna prefect la secrete de serviciu și ordine militare, mai ales fiind un prefect foarte nou”, a spus Gabriela Firea. 

Sunt elemente care să arate o eventuală implicare a ministrului Carmen Dan în evoluția evenimentelor legate de intervenția jandarmilor?

„E o anchetă nepublică și nu vreau să mă antepronunț. Eu am făcut niște afirmații anterioare audierii de azi care au caracter administrativ și politic, nu juridic. Din surse deschise, am înțeles că doamna ministru era în concediu la data pregătirii intervențiilor, dar că ulterior și-a făcut rechemare oficială pentru a participa în ziua mitingului la coordonarea acelei acțiuni”.  

Ce măsuri credeți că ar fi trebuit să ia ministrul Carmen Dan?

„Eu nu pot să-i dau sfaturi ministrului de Interne. Pot să constat doar că e o anchetă în curs. Să ne punem întrebarea de ce s-a ajuns la o astfel de anchetă și să așteptăm rezultatul acesteia”. 

„E o declarație subiectivă. Dacă erau anumite elemente care stârneau nemulțumirea opiniei publice și ministrul de Interne era cel care coordona, prin reprezentanți, misiunea din 10 august, decontul politic era, firește, al domnului Dragnea pentru că dumnealui a susținut-o și a propus-o să fie ministru de Interne. Având în vedere că încă de dinaintea mitingului cu două săptămâni doamna ministru a informat opinia publică că dacă va fi o intervenție, cu bune și cu rele, nu e vinovat ministrul, ci prefectul, eu consider că a fost o premeditare a unei posibile vinovății spre mine.. fiindcă se  cunoaște, nu e un secret, doamna prefect a lucrat cu mine doi ani de zile, în calitate de consilier, și era normal să se facă această legătură”. 

Gabriela Firea a mai spus că nu se teme că i se va retrage sprijinul politic, ca urmare a declarațiilor recente ale lui Liviu Dragnea, precizând că „adevărul va învinge”.

„Sprijinul de la guvernare nu prea a fost, deci nu prea are ce să-mi retragă. Sprijinul politic ar trebui propus de cineva și ar trebui aprobat de colegi. Eu nu cred că se va ajunge până într-acolo. Rămân membru al PSD, nu mă dezic de această formațiune politică. Nu mă alătur adversarilor noștri, ci colegilor mei care înțeleg că lucrurile nu au luat-o pe făgașul corect și bun în partid (...) Nu ne permitem nici să închidem ochii, nici să mai permanentizăm ceea ce se întâmplă acum și nici să mai acceptăm această manipulare, că dacă cineva îndrăznește să facă o afirmație sau să ridice un subiect este imediat catalogat, că a fost racolat de servicii secrete, că a fost racolat de adversari, că a fost racolat de Iohannis. Dacă de mine se poate spune așa ceva, înseamnă că în România domnește manipularea. (...) Nu sunt acoperit, nici descoperit. Sunt convinsă că adevărul va învinge, chiar dacă acum mi-este foarte greu. Sunt convinsă că, după această furtună, va ieși și soarele”, a spus Gabriela Firea.

 

 

×
Subiecte în articol: audieri Gabriela Firea
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close