Așa-zisa linie de producție a fost inaugurată cu mare fast de premierul de la acea vreme, Ludovic Orban. Doar că, în realitate, utilajele nu au produs niciodată măști de protecție sanitară.
Toate aceste informații au fost confirmate de un document primit în urmă cu un an, de Antena 3 CNN, de la compania națională ROMARM, în care se spune că linia de producție a fost pusă la punct abia în cursul anului 2021.
Romarm precizează că nu a produs niciodată măști de protecție sanitare și că în stocurile companiei există o cantitate de măști chirurgicale, rezultate în urma procesului de testare și punere în funcțiune a echipamentelor de producție achiziționate.
Răspunsul Romarm a fost primit de către Antena 3 CNN la începutul anului 2022.
Citește și: Victor Pițurcă, plasat sub control judiciar: ”O să aflați despre ce este vorba!”
Contractul de furnizare al echipamentelor nu a fost făcut public niciodată, cei de la Romarm susținând întotdeauna că datele sunt confidențiale, și nu pot fi făcute publice pentru că ar face o concurență neloială celorlalți competitori de pe piață.
În realitate, Romarm a încheiat un contract cu un intermediar, cu o firmă foarte importantă din România, care se ocupă cu comercializarea de arme. Această firmă a fost intermediarul care a cumpărat la rândul său, aceste utilaje din China.
Inițial au fost achiziționate patru astfel de utilaje, care însă s-au stricat rând pe rând, motiv pentru care Romarm a încheiat nu mai puțin de 19 acte adiționale pentru achiziționarea de piese pentru a le repara, dar și pentru achiziționarea altor mașini. Așa a ajuns Romarm să dețină, la unitatea de produse speciale din Dragomirești, opt mașini de producție de măști.
La începutul anului 2022, pe stocurile Romarm, existau peste 3 milioane de măști care nu fuseseră vândute. În același răspuns primit anul trecut de la Romarm, reprezentanții precizează că la începutul pandemiei și după ce au fost puse în funcțiune o parte din aceste mașini, în perioada de testare s-a reușit producerea unui număr de măști pe care le-au vândut în circuitul Romarm către unități militare și către spitale deținute de către MAPN.
Gabriel Țuțu, reținut alături de Victor Pițurcă
Victor Piţurcă a fost reținut ieri de procurorii DNA, într-un dosar privind cumpărarea de măști de protecție în timpul pandemiei. Alături de el, suspect în dosar, este și directorul general al ROMARM, Gabriel Țuțu, care a fost și el reținut de anchetatori.
Gabriel Țuțu este acuzat de procurorii DNA că a cumpărat de la Victor Pițurcă și de la alte firme 7 utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție în timpul pandemiei, însă aceste utilaje, pe care ar fi plătit peste 8 milioane de lei aproximativ din bugetul Romarm, nu ar fi fost folosite niciodată, pentru că ele nu au fost conforme. Potrivit procurorilor DNA, Victor Pițurcă ar fi vândut către MApN mai multe măști de protecție în timpul pandemiei, cu ajutorul influenței lui Gabriel Țuțu. Directorul Romarm ar fi încercat să-și introducă în acest circuit comercial un alt prieten, care ar fi obținut la rândul lui un profit de 40 % din toate acțiunile acestui grup.
Este vorba despre un profit sub formă de consultanță, o consultanță fictivă care nu ar fi fost realizată niciodată.