Cu această ocazie, vicepremierul Gabriel Oprea a subliniat importanța colaborării dintre institutiile de aplicare a legii în domeniul prevenirii si combaterii traficului de droguri.
'Suportul operațional și relațiile dezvoltate pe parcursul programelor comune de instruire au condus la dezvoltarea unui parteneriat de excepție dintre instituțiile de aplicare a legii române și americane, precum și la realizarea unor importante capturi de droguri.
Expertiza DEA a fost valorificată sub diverse forme de către polițiștii români și apreciez în mod deosebit sprijinul Administrației americane pentru pregătirea ofițerilor antidrog pe linia combaterii traficului de droguri', a evidențiat viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea.
Cei doi oficiali și-au reafirmat disponibilitatea de a consolida parteneriatul dintre ofițerii români de poliție și cei ai DEA, inclusiv prin identificarea unor noi modalități de colaborare și pregătire comună de specialitate.
Totodată, în cadrul discuțiilor a fost subliniată importanța platformei operaționale bi și multilaterală care funcționează în cadrul Centrului Sud-Est European de Aplicare a Legii (SELEC) de la București, unde se lucrează în mod direct cu reprezentanții DEA pentru tot ceea ce înseamnă problematica de interes din regiune.
Vicepremierul Gabriel Oprea a reafirmat asumarea de către țara noastră a rolului de 'națiune coordonatoare' a Fondului NATO pentru securitate cibernetică pentru Ucraina, precum și interesul nostru de a deveni în regiune un punct nodal în acest domeniu.
Drug Enforcement Administration (DEA) face parte din Departamentul de Justiție al SUA, fiind agenția specializată în aplicarea legislației aferente controlului circulației drogurilor și a altor substanțe psihotrope și responsabilă cu aducerea în fața justiției a persoanelor și organizațiilor implicate în producerea și traficul de droguri.