Antena 3 CNN Actualitate Gabi Firea: Băsescu minimalizează efortul USL de regionalizare a ţării

Gabi Firea: Băsescu minimalizează efortul USL de regionalizare a ţării

Gabi Firea: Băsescu minimalizează efortul USL de regionalizare a ţării
Foto: Antena 3
de M.Z.    |    14 Feb 2013   •   18:19
Senatorul PSD Gabriela Firea a apreciat, joi, că preşedintele Traian Băsescu nu face decât să minimalizeze proiectul USL de regionalizare a ţării, după ce şeful statului a spus că acestea sunt "poveşti".

"Nu este adevărat, vrea să mininalizeze acest efort pe care îl face USL, de regionalizare a ţării, dorind să arate opiniei publice că planuri măreţe şi cincinale doar domnia sa face, noi ceilalţi nu vom putea duce la bun sfârşit un proiect atât de ambiţios şi important pentru România. Dar îl asigur pe domnul preşedinte de faptul că USL va avea consens pe acest subiect", a declarat senatorul PSD Gabriela Firea, joi, la emisiunea "100 de minute", de la Antena 3.

De asemenea, Firea a ţinut să precizeze că proiectul existent acum în dezbatere publică nu este ieşit din laboratorul Ministerului Dezvoltării, ci este doar o propunere.

Declaraţia senatorului USL vine după ce preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, răspunzând unei întrebări despre regionalizare, că deocamdată sunt "doar poveşti" despre acest subiect, în condiţiile în care regionalizarea este "boală grea".

VEZI PROIECTUL LEGII REGIONALIZĂRII

România urmează să fie împărţită în opt regiuni. Proiectul legii regionalizării va fi discutat de USL şi, apoi, depus la Parlament, pentru a fi adoptat.

Iniţiatorul acestui proiect, liberalul Sorin Frunzăverde, spune că noua împărţire a ţării reprezintă un model european.


România va avea 8 regiuni - Bucureşti-Ilfov, Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest, Sud şi Sud-Est - care vor avea competenţe exclusive sau partajate cu cele ale statului, un buget multianual şi un preşedinte, în fruntea unui consiliu regional, potrivit proiectului Legii privind regiunile.

Proiectul prevede că teritoriul naţional al României este împărţit în opt regiuni, cu reşedinţele la Bucureşti, Alba Iulia, Piatra Neamţ, Cluj-Napoca, Brăila, Timişoara, Craiova, Călăraşi, iar fiecare regiune este formată din două sau mai multe judeţe.

Regiunile prevăzute de proiect sunt: Regiunea Bucureşti-Ilfov - municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, cu reşedinţa în municipiul Bucureşti; Regiunea Centru - judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, cu reşedinţa în municipiul Alba Iulia; Regiunea Nord-Est - judeţele Bacău, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Suceava şi Vaslui, cu reşedinţa în municipiul Piatra Neamţ; Regiunea Nord-Vest: judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj, cu reşedinţa în municipiul Cluj-Napoca; Regiunea Vest: judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş, cu reşedinţa în municipiul Timişoara; Regiunea Sud-Vest: judeţele Dolj, Olt, Vâlcea, Mehedinţi şi Gorj, cu reşedinţa în municipiul Craiova; Regiunea Sud: judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman, cu reşedinţa în municipiul Călăraşi; Regiunea Sud Est: judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea, cu reşedinţa în municipiul Brăila.

Regiunile sunt unităţi administrativ-teritoriale în care se exercită autonomia regională şi în care se organizează şi funcţionează autorităţi ale administraţiei publice regionale.

Citeşte şi Antonescu despre regionalizare: "Riscurile unui federalism tacit există". Ne putem trezi cu 8 mini-republici




×
Parteneri
x close