Antena 3 CNN Actualitate Furturile din buzunare, principala preocupare de Paşti a infractorilor. Află cum să te fereşti de ele (VIDEO)

Furturile din buzunare, principala preocupare de Paşti a infractorilor. Află cum să te fereşti de ele (VIDEO)

5 minute de citit Publicat la 02:13 17 Apr 2009 Modificat la 02:13 17 Apr 2009
Furturile din buzunare, principala preocupare de Paşti a infractorilor. Află cum să te fereşti de ele (VIDEO)
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Se apropie sărbătorile pascale. Unii se transformă peste noapte în oameni mai buni, mai darnici şi mai înţelegători cu cei din jurul lor, iar alţii capătă instant aspect de infractori, care încondeiează aglomeraţia din magazine sau mijloacele de transport în comun atât de bine, încât ajung să fure din buzunare, genţi sau sacoşse şi să spargă locuinţele sau autoturismele. Cele mai frecvente infracţiuni care se comit în perioada sărbătorilor, în speţă cele de Paşti, sunt furturile şi spargerile de locuinţe. Antena3.ro vă prezintă un material despre cum să ne ferim de infractori în perioada sărbătorilor care ne trec pragul la acest sfârşit de săptămână şi trei simulări de furturi, ale căror victime poate fi oricare dintre noi, realizate cu ajutorul ofiţerilor din cadrul Institutului pentru Cercetarea şi Prevenirea Criminalităţii (ICPC).

Un minimarket din centrul Bucureştiului. Aglomeraţie, lumea se învârte încolo şi încoace. La raionul de mezeluri e coadă. O clientă cu geanta pe umăr se uită în vitrină, în căutare de produse pentru Paşti. In spatele ei, doi indivizi. Cel mai apropiat de ea, într-o cămaşă şi cu o jachetă aranjată la milimetru pe mâna stangă se asigură că femeia nu este atentă, se apropie mai mult de ea, ridică mâna stângă cu tot cu jachetă până la nivelul genţii femeii din faţa lui, pentru a fi acoperit şi îşi plasează falangele în buzunarul exterior al genţii acesteia. Ii şterpeleşte finuţ portofelul, îl pasează lent coechipierului din spatele lui, după care îşi vede de-ale cumpărăturilor, la aceeaşi coadă. Infractorul numărul doi mai zace câteva secunde la coadă, să nu pară că s-ar fi întâmplat ceva şi îşi ia tălpăşiţa din magazin cu tot cu portofelul doamnei.



Aşa arată unul dintre tipurile de furturi căruia putem fi supuşi oricând, dar mai ales în timpul sărbătorilor, când magazinele sunt mai îngrămădite de oameni decât de obicei, iar atenţia noastră este focusată mai mult pe cadouri şi pe entuziasmul sărăbătorilor.


Doamnele, cu geanta în faţă şi domnii, cu portofelul la piept

Din cauza aglomeraţiei din spaţiile comerciale, din mijloacele de transport în comun sau din pieţe, infracţiunile care se comit cel mai des sunt furturile din buzunare, genţi, sacoşe şi chiar din autoturisme. Hoţii de buzunare urmăresc fiecare mişcare a victimei şi caută un moment de neatenţie a acestora, în care să poată opera. Ei acţionează în echipă : unul urmăreşte ca în zonă să nu fie nimeni care să-i poată observa când fură, altul care atentează direct la geanta, buzunarul sau maşina victimei şi încă un personaj care preia bunul de la atentatorul direct şi dispare, astfel încât să-i fie pierdută urma.



"Doamnele care merg la cumpărături sunt sfătuite să nu îşi lase genţile în coşul de cumpărături sau pe umăr, în spate, ci să le păstreze în faţă şi să le protejeze cu mâna. De asemenea, domnilor care poartă portofelul în buzunarul din spate al pantalonilor li se recomandă să-şi ţină portofelul într-un buzunar la piept, astfel încât să poată vedea ce se întâmplă în jurul lor", explică pentru Antena3.ro Angela Chirvăsuţă, ofiţer specialist în cadrul Institutului pentru Cercetarea şi Prevenirea Criminalităţii (ICPC) din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

"Unele firme îşi lasă casieria goală şi la vedere, ca să descurajeze hoţul"

Tot în cazul cumpărăturilor, persoanele ar trebui să poarte la ele numai strictul de bani necesar, iar dacă deţin în geantă sume de bani mai mari, sunt rugate să împartă banii în mai multe buzunare, astfel încât atunci când plătesc la casă, lumea din jur să nu poată observa teancurile de bancnote. De asemenea, celor care vin să facă cumpărături cu maşina personală li se recomandă de către ofiţerul de la ICPC să nu lase sacoşele pe bancheta din spate, ci să le pună în portbagaj.

"La fel este şi în cazul proprietarilor e magazine, care îşi lasă sume mari de bani în casierie, deşi plafonul de casă le interzice acest lucru. Le recomandăm să le păstreze in seif şi nu să le care cu punga. Unele firme acţionează prin a lăsa casieria goală şi deschisă, pentru ca hoţul să fie descurajat, doar nu sparge un magazin ca să fure biscuiţi", adaugă Chirvăsuţă pentru Antena3.ro.



In perioada sărbătorilor, pe lângă furturi, apar cerşetoria şi spargerile de locuinţe. Persoanele care rămân acasă în perioada sărbătorilor pot fi vizitate de diverşi indivizi, care pretind că strâng fonduri pentru o anumită fundaţie, iar cele care părăsesc localitatea ar putea deveni victime ale spărgătorilor de locuinţe.

"Rugăm persoanele să nu deschisă uşa unor astfel de indivizi şi nici să nu-i poftească în casă, pentru că ar putea deveni victimele unui furt sau a unei tâlhării. Dacă pleacă din localitate, ele pot ruga un vecin de încredere să-i ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă observă o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa uşii. De asemenea, să nu spună mai multor persoane că pleacă de acasă pentru mai multe zile, asta pentru a nu le oferi hoţilor şi informatorilor lor posibilitatea să afle acest lucru", detaliază ofiţerul de la Institutului pentru Cercetarea şi Prevenirea Criminalităţii.

Cum ne ferim de hoţi?

In ceea ce priveşte aglomeraţia din mijloacele de transport în comun, hoţii acţionează de obicei în cazul persoanelor abătute, neatente, cu sacoşe, astfel încât să nu poată riposta în cazul observării furtului.

"Iţi poţi da seama dacă o persoană poate fi un hoţ de buzunare, dacă este agitat, are privirea ca un radar, se uită în jur şi îşi transmite mesaje vizuale cu cei din echipa lui. Recomandăm persoanelor care circulă cu mijloacele de transport în comun să nu stea pe scară, pentru că acela este locul în care se creează cea mai mare îmbulzeală şi bineînţeles, să-şi ţină geanta sub supraveghere. In general, dacă o persoană îşi ţine geanta în jos, la picioare, hoţului îi este mai greu să o opereze şi poate fi văzut mai uşor", mai spune Angela Chirvăsuţă pentru Antena3.ro

Pentru persoanele care participă la noaptea de Inviere de la biserică, ofiţerul Institutului le recomandă să aibă multă atenţie la lumânările aprinse şi la copii, să nu aibă acces la foc. Tinerele şi copiii vor merge doar însoţiţi şi se vor evita grupurile turbulente sau în stare de ebrietate, la fel şi purtarea de bijuterii ostentative sau afişarea banilor. Drumul ales trebuie să ocolească zonele întunecoase, în construcţie sau zonele cu baruri deschise.

De asemenea, tinerele ar trebui să evite petrecerile organizate de persoane necunoscute şi să nu accepte să fie conduse acasă de cunoştinţe ocazionale.

Paula Safta, Antena3.ro

×
x close