Antena 3 CNN Actualitate Furtul Tezaurului Dacic: România și Olanda discută despre formarea unei echipe comune de anchetă

Furtul Tezaurului Dacic: România și Olanda discută despre formarea unei echipe comune de anchetă

A.S.
1 minut de citit Publicat la 18:14 29 Ian 2025 Modificat la 18:14 29 Ian 2025
bratarile dacice de aur coiful de aur de la cotofenesti
Coiful de aur de la Coţofeneşti şi trei brăţări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, au fost furate de la Muzeul Drents din Olanda. Sursa foto: Colaj MNIR/ Drents Museum

Procurorul general Alex Florenţa a discutat cu omologul său olandez despre furtul obiectelor din tezaurul dacic de la Muzeul Drents, analizând posibilitatea formării unei echipe comune de anchetă. Joi, la Haga, se va desfășura o reuniune de coordonare sub egida Eurojust, la care vor participa procurorul și ofițerii de poliție implicați în ancheta din România, alături de procurorul și forțele de ordine din Olanda.

„În cursul zilei de astăzi, 29 ianuarie 2025, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Alex Florenţa, a avut o întrevedere bilaterală, la Haga, cu doamna Sue Preenen, procuror general al Consiliului Procurorilor Generali din Regatului Ţărilor de Jos. Discuţiile purtate s-a axat pe investigaţiile desfăşurate de autorităţile judiciare neerlandeze şi române cu privire la furtul din data de  25 ianuarie 2025 a obiectelor de patrimoniu din categoria Tezaur, expuse de Muzeul din Drents, Regatul Ţărilor de Jos, în cadrul expoziţiei ,,Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului şi argintului”, anunţă Parchetul ICCJ.

Cei doi procurori generali au discutat despre stadiul actual al anchetelor desfășurate în cele două țări, subliniind necesitatea unei coordonări eficiente și a unui sprijin reciproc, precum și posibilitatea constituirii unei echipe comune de anchetă.  

În acest context, s-a convenit ca joi, 30 ianuarie, să aibă loc la Haga o întâlnire de coordonare sub egida Eurojust, la care vor participa procurorul și ofițerii de poliție implicați în ancheta din România, alături de procurorul și forțele de ordine olandeze.  

Procurorul general Alex Florența a subliniat în fața omologului său impactul semnificativ al furtului de la Muzeul Drents asupra societății românești, având în vedere că obiectele sustrase fac parte din patrimoniul cultural național și au o valoare inestimabilă pentru poporul român. De asemenea, el a reafirmat angajamentul deplin al autorităților judiciare din România în colaborarea pentru recuperarea acestor artefacte.  

La rândul său, procurorul general Sue Preenen a asigurat că autoritățile judiciare olandeze depun toate eforturile pentru identificarea rapidă a autorilor și tragerea acestora la răspundere penală.

×
x close