"FDVDR împărtășește valorile și idealurile UNESCO. Scopul acestei afilieri este acela de a promova idealurile, obiectivele şi programele UNESCO, în spiritul înțelegerii şi solidarității internaţionale, în domenii ca educație, cultură, patrimoniu natural şi cultural", a declarat Laura Stancu, Manager de Proiect FDVDR.
Calitatea de membru este valabilă pe o perioadă de 3 ani și este conferită de Comisia Națională a României pentru UNESCO, prin Comitetul Național de Desemnare, format din 7 membri reprezentanți ai: Ministerul Afacerior Externe, Ministerul Educației, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Consiliul Economic și Social, Ministerul Culturii, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
Planul de activitate propus de FDVDR respectă prioritățile globale UNESCO: educația pentru dezvoltare durabilă, drepturile omului și libertățile fundamentale, educație interculturală și promovarea diversității și a patrimoniului intercultural, încurajarea participării fetelor și a femeilor.
Organizațiile membre în rețeaua Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO au o contribuție importantă la promovarea mandatului și a obiectivelor UNESCO și a creșterea vizibilității organizației.