Interzicerea completă a fumatului în instituţiile publice, propusă de un grup de 22 de parlamentari, a aprins miercuri discuţiile la Senat.
Actul normativ care modifică Legea nr.349/2002 prevede "interzicerea completă a fumatului în spaţiile autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, ale instituţiilor şi unităţilor de învăţământ, precum şi în unităţile sanitare, de stat şi private".
"În România, fumatul este interzis în spaţiile publice închise, baruri, restaurante, discoteci (fiind exceptate doar dacă au suprafaţă mai mare de 100 metri pătraţi). În practică, însă, zonele unde se permite fumatul, inclusiv în clădirile administraţie publice şi a instituţiilor de învăţământ, nu sunt amenajate corespunzător, fiind închise şi fără evacuarea fumului sau condiţionarea aerului, ceea ce afectează grav sănătatea nefumătorilor deveniţi fără voia lor fumători pasivi. (...) În majoritatea parlamentelor din ţările UE nu este permis fumatul, inclusiv în clădirile Parlamentului European", se arată în expunerea de motive.
După dezbaterile senatorilor, actul normativ a fost, deocamdată, retrimis la Comisia pentru sănătate publică pentru a fi amendat, în sensul creării unor locuri special amenajate în care să se poată fuma.
Iniţiatorii, printre care se numără Ecaterina Andronescu, Gabriela Firea, Ioan Chelaru spun că tot mai multe ţări europene adoptă legi stricte referitoare la interzicerea fumatului.
În mai multe ţări membre UE, printre care Marea Britanie, Irlanda, Letonia, Grecia, Spania, Ungaria şi chiar şi la vecinii bulgari, fumatul este interzis în toate spaţiile publice închise, inclusiv în baruri, restaurante şi discoteci, iar din mai 2004 nu se fumează nici în clădirile Parlamentului European.