"Să nu ne mirăm când se scurge apa din parizer şi din salam, pentru că acum nimeni nu verifică reţetele producătorilor în privinţa ingredientelor folosite", a afirmat Fuia.
În 1995 s-a emis un act normativ prin care MADR ar avea atribuţia de a controla şi şi aviza reţetele de fabricaţie şi de a sancţiona operatorii care nu respectau normele privind compoziţia chimică a produselor alimentare comercializate. Însă actul a fost abrogat anul trecut, la cererea producătorilor.
"Vom avea consultări cu industria alimentară, dar şi cu organizaţiile consumatorilor, după care vom înainta proiectul privind cerinţele de înscriere a operatorilor economici în Registrul Industriilor Alimentare spre aprobare Guvernului. Astfel, Ministerul Agriculturii va putea verifica şi aproba reţetele de fabricaţie a alimentelor, iar inspectorii ministerului vor verifica respectarea acestora. Noul proiect de lege asigură calitatea alimentelor declarată de producători, monitorizează industria alimentară şi urmăreşte securitatea alimentară astfel încât în situaţia unor calamităţi ministerul să aibă evidenţa stocurilor alimentare de care dispun producătorii", a adăugat ministrul.
De asemenea, producătorii vor fi nevoiţi să se înscrie într-un registru electronic postat pe site-ul Ministerului Agriculturii, pentru a putea fi monitorizaţi, după ce le vor fi verificate calitatea, compoziţia produselor şi procesul tehnologic, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern.
Altfel, producătorii nu vor avea voie să îşi desfăşoare activitatea .
Măsura vizează toţi producătorii de alimente, indiferent de forma de organizare, tipul de proprietate, de capital, respectiv societăţi comerciale, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice.