România este pe primul loc din Uniunea Europeană, la mortalitate infantilă. Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, rata de deces este de 9,8 pentru fiecare o mie de copii născuţi vii. Situaţia ce mai dramatică este în satele şi comunele sărace, unde nu există medic, iar femeile nasc, de cele mai multe ori, fără să fi fost vreodată consultate.
Un studiu realizat de organizaţia "Salvaţi Copiii", în 16 localităţi rurale din România, arată că 67% dintre femeile gravide nu au făcut nicio ecografie pe perioada sarcinei. Mai mult, 44% nu au fost vreodată la un consult ginecologic, iar 42% nu au făcut analizele recomandate femeilor însărcinate.
Dintre femeile chestionate, 22 de procente nu au fost consultate în timpul sarcinii de medicul de familie. 32% dintre mame au născut primul copil înainte să împlinească 16 ani, vârsta medie de naştere a primului copil fiind acolo de 17 ani, iar 10% dintre femeile din eşantion au afirmat că au pierdut, prin deces, un copil, în 86% dintre aceste cazuri la o vârstă mai mică de un an.
În România, la fiecare patru ore moare un copil mai mic de un an. De aceea, supravieţuirea copiilor care se nasc înainte de termen şi reducerea mortalităţii infantile, ramâne una dintre problemele principale ale România.