Fregata Regele Ferdinand este perla flotei româneşti, dar nu şi a alianţei nord atlantice. Nava a trecut de testele americanilor, dar acum este prima misiune adevărată.
Pe vremea vikingilor, luptele pe mare erau mult mai simple. Toate pânzele sus şi la război. Acum, însă, nu marinarii, ci nava e adevăratul luptător. Şi cu cât este mai înarmată, cu atât mai bine.
Fregata Regele Ferdinand este dotată cu un tun super-rapid de 66 milimetri şi cu un lansator de torpile. Poate ataca avioane, alte nave, dar şi submarine. Nava îşi va folosi armele, doar în situaţii de urgenţă şi asta pentru că misiunea ei este, mai mult, de supraveghere. Pentru asta, fregata este dotată cu 9 radare şi cu instalaţii de bruiaj pasiv.
Dacă vreo navă inamică este detectată pe radar, Fregata Regele Ferdinand va porni cele patru motoare Rolls Royce şi o va urmări cu o viteză de 30 de noduri, adică 56 de kilometri pe oră. Echipajul standard al navei este format din 205 marinari. 18 de ofiţeri, 77 de maiştri militari şi 110 militari angajaţi pe bază de contract. Lor li se mai adaugă încă doi ofiţeri de stat major din forţele navale.
Asta avem, cu asta defilăm. Nu vom lupta singuri, însă. Spania, Canada şi Marea Britanie şi-au trimis deja navele în Mediterană. Şi ce nave... Dacă noi ne lăudăm cu un tun şi un heliport, pe lista lor de armament intră cel puţin 4 tunuri, mitraliere, lansatoare de rachete, sisteme antirachetă şi elicoptere.
Englezii, însă, ne vor admira fregata. Până nu demult a fost a lor. A ieşit la pensie în 2002, a fost recondiţionată şi a ajuns sub comanda flotei româneşti, după un imens de scandal de corupţie. Dar asta contează mai puţin acum. Avem o misiune de îndeplinit!