Antena 3 CNN Actualitate FRAUDĂ LA BAC: Şpaga de la elevi, în pachete de ţigări şi sutiene. Inspectorul şcolar implicat în scandal a fost DEMIS

FRAUDĂ LA BAC: Şpaga de la elevi, în pachete de ţigări şi sutiene. Inspectorul şcolar implicat în scandal a fost DEMIS

3 minute de citit Publicat la 12:20 03 Iul 2013 Modificat la 12:20 03 Iul 2013
FRAUDĂ LA BAC: Şpaga de la elevi, în pachete de ţigări şi sutiene. Inspectorul şcolar implicat în scandal a fost DEMIS
Foto: Agerpres
UPDATE 12.20 - Inspectorul şcolar Iuliana Costeniuc, implicat în scandalul de la examenul la bacalaureat, de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, a fost demis din funcţie.

Inspectorul este acuzat că ales membri comisiei de bacalaureat pentru Liceul "Dimitrie Bolintineanu", ca urmare a unei cereri din partea directoarei acestei unităţi de învăţământ.

Aproximativ 100 de elevi de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală au plătit între 300 şi 600 de euro pentru a trece cu brio proba scrisă la Limba şi Literatura Română, se arată în referatul emis de procurorii Tribunalului Bucureşti.

Procurorii spun că directoarea liceului a primit peste zece mii de euro, bani în schimbul cărora a cerut membrilor Comisiei de Evaluare să fie mai permisivi, arătând totodată că sistemul de fraudare al examenului era funcţional încă din 2009.

Astfel, elevii erau lăsaţi să copieze de pe fiţuici şi primeau rezolvările chiar de la profesori, scrise pe ciorne. Banii de la elevi erau ascunşi în şerveţele, pachetele de ţigări, reviste sau ziare care erau puse pe catedră şi colectaţi apoi de profesorul de Religie. 

Potrivit unor surse apropiate anchetei, procurorii au gasit sume importante de bani inclusiv în sutienele unor profesoare.

Distribuirea foilor cu rezolvările subiectelor se realiza de către Vărzaru Costica şi alţi profesori ai unităţii şcolare, care le înmânau elevilor sub pretextul filelor de ciorne.

Directoarea ar fi convenit cu alte cadre didactice să solicite noi sume de bani pe parcursul derulării examenului, sub pretextul că vor fi oferite membrilor comisiilor de corectare a lucrărilor, au mai arătat procurorii în documentul citat.

În acelaşi dosar apar şi o serie de interceptări telefonice, reprezentând convorbiri purtate de directoarea de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", Vărzaru Costica, şi un inspector de ia ISMB, care se interesa de componenţa comisiei de Bacalaureat de la liceul pe care-l avea sub coordonare.

Directoarea a intervenit astfel să fie desemnaţi anumiţi supraveghetori "permisivi" la probele scrise ale examenul de bacalaureat, precum şi ca în comisie să fie anumite persoane care ar putea fi influenţate "în sensul realizării unor fraude în desfăşurarea examenului.



Discuţie DIRECTOARE- SECRETARĂ

Costica Vărzaru: Nuţi, Angela s-o sune să-i spună unde, ce şi cum, pentru că cine a sunat-o acolo nu a înţeles nimic.

Nuţi: La energie trebuie

Costica Vărzaru: Deci sunaţi-o dumneavoastră.

Nuţi: O sun eu. Amandouă sunt la Energie.

Costica Vărzaru: Anca...zice că m-a anunţat, acum poate că m-a anunţat, dar cu atâta treabă oi fi uitat şi eu, ei pe 2 sunt plecaţi din ţară.

Nuţi: Da!

Costica Vărzaru:
Deci numai luni s-ar putea duce şi atunci încurcă treburile. Pe cine să...? Nu ştiu pe cine să trimitem că nu ştiu cine nu s-a înscris, cine s-a înscris.

Nuţi: Nu e vorba de înscris, nu ştim cine se duce şi cine nu.

Costica Vărzaru: Deci aşa stau lucrurile. Deci se duce Angelica..

Nuţi: Am înţeles, o sun eu pe Angelica şi-i spun că trebuie să meargă la Energetic,

Costica Vărzaru: Anunţi şi inspectoratul, vă rog eu frumos. Da?

Nuţi: Da, sigur.

Costica Vărzaru: Mulţumesc, la revedere, o zi bună.

Sursa: Referatul Procurorilor

Din cei 100 de elevi de la Liceul Bolintineanu, doar şapte elevi au fost eliminaţi pentru că au fost prinşi cu fiţuici.

Procurorii au aşteptat patru ani pentru a acţiona, situaţia de la liceu fiind cunoscută încă din 2009, a afirmat fostul ministru interimar la Educaţiei, Liviu Pop, într-o intervenţie telefonică la "Previziunile zilei", de la Antena 3.

"Au vrut să vadă cum evoluează sistemul", a mai arătat Liviu Pop.

Examenele scrise de la bacalaureat au început luni cu proba la Limba şi literatura română, la care s-au înscris peste 160.000 de candidaţi.

La câteva ore după susţinerea probei la Limba română, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a anunţat că a fost schimbată Comisia de bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul adjunct al şcolii a fost demis, pentru presupuse fapte de corupţie.

Premierul Ponta, despre scandalul de la Bacalaureat: "Dacă au fost comise fraude, este foarte bine ca autorii să fie pedepsiţi"

Directoarea Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, Costica Vărzaru, care a fost audiată de procurori la Poliţia Capitalei, fiind suspectată de fapte de corupţie, a fost reţinută.

×
x close