Antena 3 CNN Actualitate Franţa. Adrian Costea a ajuns în faţa tribunalului, pentru deturnare de fonduri

Franţa. Adrian Costea a ajuns în faţa tribunalului, pentru deturnare de fonduri

Franţa. Adrian Costea a ajuns în faţa tribunalului, pentru deturnare de fonduri
10 Oct 2007   •   17:59

Proces cu miză politică în Franţa, unde este judecat de miercuri omul de afaceri român Adrian Costea, bănuit că a deturnat milioane de euro într-o serie de contracte cu statul român. În dosar apare şi numele fostului preşedinte Ion Iliescu. Justiţia franceză bănuieşte că Adrian Costea, fost consilier personal al lui Iliescu, ar fi detunat peste şapte milioane şi jumătate de euro în beneficiul propriu sau al unor demnitari, între care şi fostul preşedinte.

Omul de afaceri român va compărea timp de trei săptămâni în faţa tribunalului corecţional din Paris, alături de alţi şapte acuzaţi. Dintre ei, doar cinci au fost prezenţi la audierea de miercuri. Anchetaţi încă din 1999, soţii Costea au fost trimişi în judecată în 2006. În vârstă de 57 de ani, Adrian Costea este bănuit de justiţia franceză că ar fi deturnat circa 7,6 milioane de euro. Se crede că fondurile au fost folosite şi pentru finanţarea companiilor din 1992 şi 1996 ale fostului preşedinte Ion Iliescu.

De altfel, avocatul lui Costea a insistat pe aspectul implicării unor demnitari în această afacere de corupţie. Francois Esclantine a declarat pentru France Presse că „este un proces interesant pentru clarificarea moravurilor politice româneşti din anii '90”.

În timp ce Iliescu afirmă acum că abia îl cunoaşte pe acuzat, Costea a prezentat miercuri fotografii în care apare, în diverse ocazii, alături de fostul preşedinte. Printre contractele incriminate în cazul Costea se numără şi editarea unei cărţi de promovare a României, într-un contract de 5,7 milioane de dolari, sau livrarea a 752.000 de tone de carburanţi, în valoare de 137 de milioane de dolari.

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close