Tema va fi înscrisă pe agenda viitoarei reuniuni a grupului de evaluare Schengen, în 28 ianuarie, când se va constata dacă Franţa ridică sau nu vreo obiecţie elementelor textului.
Raportul realizat de experţi europeni şi prezentat în cadrul unui grup de lucru de evaluare Schengen la Bruxelles arată că România este gata şi din acest punct de vedere, pentru a se integra în spaţiul liberei circulaţii.
Potrivit sursei citate, toate statele membre au acceptat raportul, cu excepţia Franţei, care a blocat practic procesul de adoptare formală a documentului, au explicat surse europene.
În cadrul aceleiaşi reuniuni au fost discutate şi două rapoarte privind Bulgaria (sistemul informatic SIS / SIRENE) şi rezultatele reevaluării frontierei terestre între Bulgaria şi Turcia.
Franţa şi Germania au cerut oficial amânarea intrării României în spaţiul Schengen
Franţa şi Germania au cerut oficial amânarea intrării României în Spaţiul Schengen. Într-o scrisoare către Comisia Europeană pe data de 21 decembrie 2010, oficialii de la Paris şi Berlin spun că România se confruntă, în continuare, cu probleme în ceea ce priveşte securitatea, justiţia, corupţia şi criminalitatea organizată.
"Estimam ca decizia ar trebui luata cand principalele subiecte de preocupare vor fi rezolvate, adica atunci cand vor fi facute progrese ireversibile in lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate", se arată în scrisoare.
De aceea, se arată în scrisoare, intrarea României în Schengen ar putea avea consecinţe grave pentru securitatea internă a Uniunii Europene.
În aceeaşi scrisoare, miniştrii german şi francez de interne recunosc însă că, din punct de vedere tehnic, procesul aderării Romaniei şi Bulgariei la Spatiul Schengen este pozitiv.
Ministrul francez al Afacerilor Externe: România şi Bulgaria nu sunt pregătite să adere la Schengen
Laurent Wauquiez, ministrul francez al Afacerilor Europene, a declarat, în data de 8 decembrie, că Franţa refuză să intre în "mecanisme" care ar slăbi capacitatea UE de a controla fluxurile migratoare, reiterând faptul că România şi Bulgaria nu sunt pregătite să adere la Spaţiul Schengen.
"Nu vom intra în mecanisme care ar afecta frontierele noastre şi ar slăbi capacitatea Europei de a gestiona şi a controla fluxurile migratoare", a declarat Wauquiez, citat de AFP, la o dezbatere în cadrul Adunării Naţionale.
"Ceea ce spune Franţa este foarte simplu: bineînţeles că României şi Bulgariei nu li se închide uşa, dar este nevoie să fie respectate criterii simple. Primul este că trebuie să fim siguri în legătură cu frontierele noastre", a explicat Wauquiez, subliniind că România "nu recunoaşte frontiere cu R.Moldova, pe unde trec fluxurile".