Antena 3 CNN Actualitate Francezii îşi votează noul preşedinte

Francezii îşi votează noul preşedinte

Francezii îşi votează noul preşedinte
21 Apr 2007   •   11:12

În Franţa, a început oficial scrutinul prezidenţial. Primii care îşi exprimă opţiunea electorală sunt francezii din teritoriile de peste mări. Alegerile pentru Palatul Elysee au început la Saint-Pierre şi Miquelon, un arhipelag de 7 insule din Atlanticul de Nord. Cei 4.700 de alegători au început să voteze încă de dimineaţă, pe o vreme însorită dar cu numai 0 grade.

În Franţa metropolitană, primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale va începe duminică dimineaţă. Sâmbătă vor vota circa 1 milion de francezi de peste mări, din cei 44,5 milioane aşteptaţi la urne.

Până la alegerile din 2002, francezii din teritoriile de peste mări votau de asemenea duminica, şi puteau fi informaţi de rezultatul votului din metropolă, înainte de a-şi depune buletinele în urnă. Legea electorală a fost însă modificată, pentru a remedia această situaţie.

Pricipalii favoriţi potrivit sondajelor
Aşadar, marea majoritate a alegătorilor francezi mai are o ?zi de gândire?, înaintea primului tur al scrutinului prezidenţial de duminică. Ultimele sondaje anunţă o cursă destul de strânsă, aşa că rezultatul final ar putea depinde de opţiunea cetăţenilor, care rămân chiar şi acum nehotărâţi. Toate cele trei mari institute de sondaj îi plasează în turul doi pe candidatul dreptei aflate la putere, Nicolas Sarkozy, cu 26- 30%, şi pe socialista Segolene Royal - 23- 26%.

Sarkozy şi-a petrecut ziua de vineri la o crescătorie de tauri din sudul Franţei, unde, după cum a mărturisit, a urcat pentru prima dată pe cal. Doamna Royal a mers mai întâi la piaţă, la Paris, iar apoi la un picnic, în bastionul său electoral din vestul ţării. În turul doi, două sondaje îi acordă victoria lui Sarkozy, dar cel de-al treilea îl situează la egalitate cu Segolene Royal. Candidatul centrist Francois Bayrou, despre care se credea că va aduce o surpriză, prin calificarea în turul doi, a mai coborât în ultimul timp în sondaje. Ultimele sondaje îi acordă doar 16- 17% iar unul din institute prezice chiar că va fi întrecut de veteranul extremei drepte, Jean-Marie Le Pen. Deosebirile mari între datele sondajelor, care fac ca rezultatul să rămână incert, sunt legate de numărul mare al nehotărâţilor.

Potrivit sociologilor, chiar şi alegătorii convinşi că s-au hotărât îşi pot schimba opţiunea până în ultimul moment, în urma declaraţiilor candidaţilor sau a altor evenimente. Ceea ce este atât de pasionant în sistemul francez este că fiecare alegător se gândeşte că poate schimba, el singur, rezultatul alegerilor. Primele estimări vor fi anunţate, în mod normal, duminică seara, la închiderea urnelor. Dar unii cetăţeni şi-au declarat intenţia să încalce legea şi să difuzeze estimările pe internet cu o oră - două mai devreme.

Antena 3 vă va ţine la curent încă de la primele ore ale dimineţii, cu desfăşurarea scrutinului prezidenţial din Franţa. Mai mult, mâine de la ora 17, puteţi urmări o ediţie specială dedicată acestui eveniment. Din Franţa, corespondentul nostru ne va da ultimele amănunte asupra votului, iar în studioul Antena 3 jurnalistul Luca Niculescu şi Vlad Nistor, directorul Institutului Diplomatic Român vor comenta implicaţiile votului pentru şefia Franţei.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close