Nicolae Dobrin, poate cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor, s-a stins din viaţă la vârsta de 60 de ani. Fostul jucător de geniu, cunoscut şi sub porecla de "Prinţul din Trivale" sau "Gâscanul", suferea de cancer pulmonar în stare avansată.
Marele fotbalist a murit, vineri dimineaţă, la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean Argeş. El se afla în stare foarte gravă după ce i s-a făcut rău din cauza unor
medicamente. Fusese împărtăşit joi dimineaţă, la cererea familiei. Fostul jucător de geniu părea să-şi revină odată cu ajutorul primit din partea unui alt mare fotbalist lansat de FC Argeş, Adrian Mutu, cel care l-a susţinut financiar pe Dobrin în încercarea acestuia de a face faţă afecţiuni de care suferea.
Primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc, a solicitat Guvernului să declare
Zi de doliu naţional data la care va fi înmormântat Nicolae Dobrin. Şi Federaţia Română de Fotbal a hotărât ca
înaintea tuturor jocurilor ce se vor disputa la sfârşitul acestei săptămâni, în toate ligile şi la toate nivelurile, să se păstreze un moment de reculegere în memoria fostului internaţional Nicolae Dobrin.
Povestea vieţii lui Nicolae Dobrin, care a evoluat de-a lungul carierei sale la Dinamo Piteşti, FC Argeş şi CS Târgovişte, marcând 6 goluri în 48 de meciuri jucate pentru echipa naţională a României, este pe cât de frumoasă, pe atât de tulburătoare.
Rămas de mic orfan de tată, Nicolae Dobrin îşi petrecea tot timpul liber pe malul Argeşului jucând fotbal cu prietenii. Într-o zi, exact ca în poveşti, pe maidan au apărut din senin idolii lui de la Dinamo Piteşti, aflaţi în drum spre casă. Vedetele de atunci ale echipei, printre care se afla şi Florin Halagian, au acceptat să facă o miuţă cu acei puştani. Piticii au câştigat cu 12-2, 6 goluri fiind înscrise de magicianul căruia i se lipea mingea de picior.
Leonte Ianovschi, şlefuitorul de talente, i-a spus numaidecât să vină a doua zi la club, cu buletinul la el. Contrariat, Dobrin i-a răspuns că nu are buletin la cei 13 ani ai săi. La 17 ani juca deja în naţională. După aceea ani la rând a vrăjit lumea cu golurile şi fentele sale.
Retragerea sa din fotbal, în schimb, a fost însă una discreta, aproape anonimă, cum au fost de altfel şi ultimii săi ani de viaţă pe care Dobrin şi i-a petrecut în linişte, cu modestie, departe de agitaţia dezlănţuită a vremurilor.
Corpul neînsufleţit al fotbalistului va fi depus la Capela Sfântul Gheorghe din Trivale, vineri după-amiază.
Dobrin va fi înmormântat luni, nu duminică cum se anunţase iniţial, la Cimitirul Municipal "Sfântu Gheorghe", din Piteşti. Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat vineri, post mortem, pe Nicolae Dobrin, cu Ordinul Naţional ?Serviciul Credincios? în grad de Cavaler, în semn de înaltă apreciere şi admiraţie pentru excepţionala sa carieră de fotbalist.
Citiţi NICOLAE DOBRIN, DISPARIŢIA UNEI LEGENDE
Citiţi OAMENII DIN FOTBAL DESPRE DOBRIN
NICOLAE DOBRIN A ÎNCETAT DIN VIAŢĂ
OMAGII PENTRU DOBRIN LA SPITALUL DIN PITEŞTI
EMERICH JENEI ? {a}emerich_26oct.wav{/a}
DUMITRU DRAGOMIR ? {a}dragomir_26oct.wav{/a}
FLORIN PRUNEA ? {a}prunea_26oct.wav{/a}
GABI BALINT ? {a}balint_26oct.wav{/a}
Antena 3