Fostul secretar de stat în ministerul Finanţelor Graţiela Iordache a fost trimis în judecată, alături de fostul administrator şi fostul preşedinte al Galaxy Tobacco, pentru complicitate la evaziune fiscală. Graţiela Iordache este acuzată de Direcţia Naţională Anticorupţie că ar fi complice la o evaziune fiscală în valoare de 44 milioane de euro.
"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi, care deţineau calităţile de mai jos la momentul săvârşirii faptelor: Vasile Duţă - administrator şi director general al SC Galaxy Tobacco SA şi Celestini Antonello - preşedinte şi acţionar la SC Galaxy Tobacco SA, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală; Graţiala Denisa Iordache - secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi Livia Bădescu - şef serviciu în cadrul Direcţiei de legislaţie în domeniul accizelor din cadrul MFP, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de complicitate la evaziune fiscală; persoana juridică SC Galaxy Tobacco SA (fosta Societate Naţională Tutunul Românesc), în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală", relatază
Mediafax, care citează un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
În perioada noiembrie 2007- aprilie 2009, arată DNA, SC Galaxy Tobacco SA a emis şi pus în executare două contracte care au avut ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra cantităţilor de 231,7 tone şi de 871,2 tone tutun brut către firma italiană SC CTS SRL.
Acest transfer a fost realizat din depozite neautorizate ca antrepozit fiscal (Zimnicea, Bucureşti,Tg.Jiu ş.a.), cu încălcarea dispoziţiilor legale cu privire la antrepozitul fiscal şi fără o autorizaţie de comercializare. Cele două contracte au fost emise şi executate cu scopul de a ascunde bunul şi a sursei impozabile şi taxabile şi, în consecinţă, neachitarea obligaţiilor fiscale către stat.
Inculpaţii Duţă Vasile şi Celestini Antonello, reprezentanţi ai firmei SC Galaxy Tobacco SA au conceput, succesiv, pentru a se sustrage obligaţiilor de achitare a accizelor şi TVA, o serie de manopere frauduloase, cu scopul de a ascunde sursa taxabilă adică livrarea a celor aproximativ 1.000 tone de tutun, în favoarea firmei italiene CTS SRL, explică DNA.
În prima fază, în cursul lunii martie 2008, SC Galaxy Tobacco SA a realizat o livrare de tutun brut în cantitate de 231,7 tone în favoarea firmei SC CTS SRL din Italia, livrarea fiind făcută dintr-un depozit neautorizat ca antrepozit fiscal (Zimnicea), cu încălcarea dispoziţiilor privind supravegherea fiscală. Astfel, statul român nu a încasat acciza aferentă cantităţii de tutun brut livrat în Italia, generând un prejudiciul de 8.240.878,8 lei, reprezentând acciza neîncasată.
În a doua fază, în perioada noiembrie 2007 - aprilie 2009, SC Galaxy Tobacco SA a transferat proprietatea a 871,2 tone tutun brut din depozite neautorizate ca antrepozit fiscal (Bucureşti, Rm.Sărat, Urziceni, Tg.Jiu) către SC CTS SRL Italia, întocmind acte juridice frauduloase şi operaţiuni fictive. Scopul final al acestor operaţiuni a fost eludarea obligaţiilor fiscale prin ascunderea sursei impozabile. Prejudiciul creat prin neplata obligaţiilor fiscale însumează 177.932.898,49 lei.
"În această a doua situaţie, producerea pagubei a fost înlesnită de activitatea inculpatelor Iordache Graţiela Denisa, în calitatea sa de secretar de stat în MFP, exercitând cumulativ şi atribuţiile de director la Direcţia de legislaţie în domeniul accizelor şi Bădescu Livia, în calitatea sa de şef serviciu - Direcţia de legislaţie în domeniul accizelor din cadrul MFP. Acestea, cu intenţie, au semnat o adresă de îndrumare şi asistenţă de specialitate acordată autorităţilor fiscale, în speţă către Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV) din cadrul ANAF, având ca efect scutirea de la plata accizelor a transferului de proprietate a tutunului brut de la Galaxy Tobacco SA la SC CTS SRL (prin calificarea ca civil a raportului comercial semnat între cele două societăţi). Adresa în cauză avea caracter obligatoriu, organele regionale ale ANV aplicând-o în sensul permiterii scoaterii din ţară a celor 871,2 tone tutun fără plata accizei şi a TVA", arată DNA.
În urma activităţii infracţionale descrise mai sus s-a creat un prejudiciu total la bugetul de stat însumând 186.173.777,29 lei (aproximativ 44 milioane euro), rezultat în urma neachitării obligaţiilor fiscale aferente transferului celor aproximativ 1.000 de tone de tutun.
Pentru recuperarea prejudiciului s-a luat măsura sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Duţă Vasile, Celestini Antonello şi a persoanei juridice SC Galaxy Tobacco SA. Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Bucureşti.