Fostul lider al PSD Gorj, Nicolae Mischie, fost preşedinte al Consiliului Judeţean gorjean, s-a prezentat vineri la Direcţia Naţională Anticorupţie. Acesta a declarat că a fost convocat în calitate de martor într-un dosar privind Romsilva. Fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, s-a prezentat, vineri, la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru a fi audiat în legătură cu dosarul referitor la un teren atribuit prin Hotărâre de Guvern Poştei Române.
Procurorii anticorupţie investighează modul în care s-a adoptat o hotărâre de Guvern privind un teren al Poştei Române, semnată de ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian, şi fostul ministru al Telecomunicaţiilor, Zsolt Nagy, precum şi de premierul Călin Popescu Tăriceanu. Procurorii au cerut Preşedinţiei aviz pentru declanşarea urmăririi penale doar împotriva miniştrilor Chiuariu şi Zsolt.
În dosarul Romsilva, fostul director general al Regiei Naţionale a Pădurilor, deputatul Ion Dumitru, a fost deja trimis în judecată de procurorii anticorupţie.
În anul 2004, Ion Dumitru, director general al Romsilva la momentul respectiv a acceptat discutarea în Consiliul de Administraţie a unei propuneri de achiziţionare prin licitaţie a unui buldozer.
Propunerea fusese făcută de membri din conducerea regiei, cu acordul lui Dumitru, după ce firma care deţinea în realitate utilajul, Eufrat SRL, făcuse o ofertă de vânzare regiei Romsilva. Direcţia Silvică Târgu Jiu testase în prelabil utilajul, care se dovedise a fi necorespunzător activităţilor din domeniul forestier.
Pe de altă parte, procurorii anticorupţie au constatat că, în perioada august - decembrie 2004, o comisie de licitaţie numită de Ion Dumitru, ar fi acordat opt contracte de achiziţie publică, în valoare totală de 116 miliarde de lei vechi, unui număr de patru firme ale omului de afaceri Alfred Florea. Societăţile respective achiziţionaseră bunurile care făceau obiectul contractului cu doar 16 miliarde de lei vechi.
Produsele achiziţionate reprezentau armament, echipament de lucru şi accesorii de vânătoare. DNA a precizat că a fost achiziţionată muniţie pentru care în România nu există armament.
Pentru unele bunuri adaosul comercial a fost de aproape 20.000 la sută, spre exemplu în cazul achiziţionării unor ace de cravată.
Regia Romsilva a fost prejudiciată cu peste două milioane de euro, constând în bunuri care fie nu erau necesare, fie erau supraevaluate.
Romsilva este o instituţie de interes public care are drept scop administrarea întregului fond forestier naţional.
Antena3.ro