Fostul general Mihai Chiţac a fost pus în libertate luni, pentru a fi supus unor intervenţii chirurgicale. Instanţa militară a întrerupt executarea pedepsei pentru o perioadă de trei luni. Recomandarea de eliberare a venit chiar din partea procurorilor care au propus instanţei militare să îl elibereze din penitenciar pe fostul general. În cazul lui Victor Atanasie Stanculescu, magistraţii Tribunalului Militar au cerut astăzi o nouă expertiză.
?A fost o mascaradă de proces care s-a desfăşurat prin încălcarea celor mai elementare prevederi ale codului de procedură penală. Mă simt ca înainte de operaţie. Am fost primul român care a fost în misiune la Cernobâl.
Domnul general Stănculescu speră şi el că va fi eliberat.? a declarat fostul general la ieşirea din penitenciar.
Instanţa militară a decis ca fostul general Mihai Chiţac să fie pus, de îndată în libertate, pentru a fi supus unor intervenţii chirurgicale. Astfel, executarea pedepsei va fi întreruptă pentru o perioadă de trei luni.
În cazul fostului general Victor Atanasie Stnănculescu, avocaţii acestuia au cerut instanţei efectuare unei noi expertize, pe motiv că raportul de la IML este echivoc.
Instanţa militară a amânat mai bine de două luni luarea unei decizii în procesul în care Victor Atanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac au solicitat întreruperea pedepselor. Asta din cauza întârzierii expertizei care trebuia să stabilească dacă foştii generali pot fi trataţi în reţeaua medicală a penitenciarelor.
Potrivit raportului medico-legal, Stănculescu şi Chiţac suferă de mai multe boli grave, cele mai multe de natură cardiovasculară. Ei pot fi însă trataţi în Spitalul Penitenciarului Jilava. În 16 octombrie, judecătorii instanţei supreme l-au condamnat pe Victor Athanasie Stănculescu, în dosarul Revoluţiei, la 15 ani de închisoare, pentru omor deosebit de grav.
Aceeaşi pedeapsă, pentru aceeaşi faptă, a primit-o şi Mihai Chiţac. Totodată, cei doi generali au fost degradaţi militar. Stănculescu şi Chiţac au contestat hotărârea, însă instanţa supremă va da o sentinţă în acest proces abia la sfârşitul lunii ianuarie.
Procesul revoluţiei de la Timişoara a început în aprilie 1998. Doi ani mai târziu, generalii Chiţac şi Stănculescu au fost condamnaţi la câte 15 ani de detenţie, pentru reprimarea violentă a protestelor. La închisoare a ajuns atunci doar Mihai Chiţac, care a fost încarcerat doar pe o perioadă de cinci luni. În cazul său, magistraţii au decis înteruperea executării pedepsei, pentru a putea fi operat la prostată.
Victor Atanasie Stănculescu a fost dat în urmărire internaţională, pentru că nu a fost găsit. În februarie 2001, procurorul general al României de atunci, Joiţa Tănase, a suspendat sentinţa de condamnare a generalilor şi a formulat recurs în anulare.
Procesul a fost rejudecat, din motive de procedură, iar în 2008, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au hotărât, din nou, condamnarea generalilor.
Antena3