Foşti angajaţi ai Electrica SA vor picheta marţea viitoare atât Ministerul Economiei cât şi sediul Electrica SA. Ei sunt nemulţumiţi că li s-a luat dreptul de a mai cumpăra acţiuni la compania producătoare de energie în momentul în care grupul ceh CEZ a devenit proprietarul a mai bine de jumatate din acţiuni. Oamenii spun că legea iniţială a fost modificată de Parlament tocmai pentru a-i dezavantaja, iar ministrul Economiei, Adriean Videanu spune că este normal pentru că statul este îndreptăţit să ia cât mai mulţi bani din această privatizare.
Privatizarea Electrica Oltenia s-a finalizat în anul 2005, când cehii de la CEZ au cumpărat un pachet de acţiuni de 25% de la statul român la preţul de 47 de milioane de euro, după care grupul şi-a majorat participaţia la 51%. Preţul de cumpărare a fost de aproximativ cinci euro pe acţiune, atât cât ar fi urmat să dea acum salariaţii, în cazul în care ar fi avut această posibilitate. Între timp acţiunile s-au dublat ca valoare, iar statul ar urma să încaseze, tot de la cehi, în baza unei opţiuni de cumpărare, contravaloarea a 19% din acţiuni, atât cât mai gestionează acum Ministerul Economiei.
?Eu nu îmi pot permite acest lucru. Să prejudiciez interesele statului român în detrimentul unei persoane fizice, indiferent că a avut statutul de salariat, în lipsa unui cadru legal?, a declarat ministrul Economiei.
Numai că, exact cadrul legal este problema, căci în anul 2005, atunci când Electrica Oltenia a fost privatizată la un preţ relativ modest, a fost creat un cadru legal pe care actuala lege îl încalcă. E uşor să dai vina pe un parlament care între timp s-a şi schimbat. Mai greu este să anticipezi consecinţe.
Statul s-ar putea alege cu mii de procese, în special pentru că angajaţii şi-au manifestat dorinţa de a cumpăra acţiuni imediat după privatizare, în termenul prevăzut în contract. Astfel că modificările aduse legii în Parlament au survenit după ce salariaţii şi-au cerut drepturile.
?Noi ne-am incadrat în termenul de trei ani şi am cerut acest drept şi nu ni s-a dat. Şi nu poate domnul ministru să spună că am decăzut din drepturi?, susţine Adolf Mureşan, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate. ?Vom da instituţia ministerului în judecată şi implicit pe ministru.. Dacă nu ne găsim dreptate în această ţară mai mergem putin şi afară?, a adăugat acesta.
În schimb, salariaţii fostelor filiale Electrica Banat, Dobrogea, Muntenia Sud şi Moldova mai au timp pâna în 31 decembrie 2010 sa cumpere acţiuni la EON şi ENEL. Însă, până atunci, marţi vor ieşi în stradă şi vor picheta atît Ministerul Economiei cât şi Electrica SA.
Antena 3