Inspectorii ANI susţin că Dumitrean ar fi adunat această sumă în ultimii şase ani cât timp a ocupat funcţii de conducere în mai multe instituţii publice.
Verificările în cazul Crinuţei Dumitrean au început la jumătatea anului trecut. În urma semnalării unei diferenţe semnificative între venituri şi averea efectivă a fostului preşedinte ANRP, Crinuţa Dumitrean a fost solicitată să aducă documente prin care să explice provenienţa bunurilor şi a banilor. Nu a reuşit pentru suma de 627 de mii de lei. Ca atare, conform legii, inspectorii s-au adresat curţii de Apel Bucureşti. Se cere controlul averii şi confiscarea sumei de bani.
Nu a fost însă singura problemă descoperită de cei de la ANI. În urma unui alt dosar de evaluare, s-a constatat că Dumitrean Crinuţa s-a aflat şi în incompatibilitate deoarece ar fi exercitat simultan următoarele funcţii: Director în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Director General Adjunct la Institutului Naţional de Administraţie şi Preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, precum şi calitatea de comerciant.
La începutul lunii octombrie a anului 2011, fostul premier Emil Boc a eliberat-o pe Crinuţa Dumitrean, la cererea acesteia, din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).
La finalul anului trecut, aproape întreaga conducere a ANRP a demisionat după arestarea vicepreşedintelui Remus Baciu. Astfel, de la ANRP au demisionat atât preşedintele Crinuţa Nicoleta Dumitrean, cât şi vicepreşedintele Cătălin Teodorescu.