Şpaga era ascunsă într-un plic, printre acte medicale. Viorica Oniga, acuzată de fapte de corupţie, îşi folosea inclusiv propriul fiu pentru a încasa mita de la pacienţi.
Pe 18 septembrie, fosta şefă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova, Viorica Oniga, a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie, în dosarul certificatelor de handicap eliberate fraudulos în Prahova.
Viorica Oniga, aflată în arest preventiv din luna mai, a fost deferită justiţiei pentru luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul, complicitate la înşelăciune şi fals intelectual.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2006-2012, în schimbul unor sume de bani şi în baza unor acte medicale falsificate, mai multe persoane au obţinut, fără drept, încadrarea în grad de handicap şi eliberarea certificatelor care atestă acest fapt de către membrii Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova.
Ca urmare a folosirii acestor certificate, persoanele beneficiare au încasat în mod injust, de la bugetul de public, suma totală de 3.012.928 lei, cu titlu de indemnizaţii de handicap, bugete complementare, indemnizaţii de însoţitor şi alte facilităţi prevăzute de lege pentru această categorie de persoane.
Procurorii susţin că Viorica Oniga, în calitate de preşedinte al Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, a primit de la inculpaţii Gabor Sorin Octavian, Neacşu Georgeta, Oprea Georgeta, Mihalcea Gheorghe, Pascu Mariana, Arsenie Veronica şi Dumitrescu Lia Aluna, sume de bani şi bunuri în cuantum total de 122.600 lei.
Consiliul Judeţean Prahova s-a constituit parte civilă în procesul penal, cu suma totală de 3.012.928 lei, iar Consiliul Local Ploieşti s-a constituit parte civilă, fără a preciza, până la finalul cercetărilor, suma cu care se consideră prejudiciat.